Ideološko preuređenje središta Vojnića: Općinsko vodstvo je srušilo dvije trećine parka u čijem se centru nalazi antifašistički spomenik. Posječeni su deseci borova i uništen je travnati tepih te je postavljen betonski postament za veliki spomenik Petru Svačiću
Popločen nekadašnji park
Popločen nekadašnji park
VOJNIĆ
- Gosti na prošlotjednoj obljetnici oslobođenja Vojnića izrazili su ogorčenje onim što se dogodilo parku u centru mjesta. Postupak gradskih vlasti su ocijenili nedopustivim s obzirom na odredbe Ustava i deklaraciju o NOR-u, gdje piše da je ZAVNOH temelj današnje Republike Hrvatske.

Naime, sadašnje općinsko vodstvo je srušilo gotovo dvije trećine parka u čijem se centru nalazi antifašistički spomenik u obliku obeliska. Posječeno je više desetaka borova i uništen je travnati tepih. Općinsko vodstvo popločilo je nekadašnji park i postavilo betonski postament na koji će staviti veliki spomenik kralju Petru Svačiću. Vlasti HDZ-a u Karlovačkoj županiji i Vojniću Petrovu goru obilježavaju isključivo po imenu ovog kralja, mada nema historijskog uporišta za tvrdnju da je ubijen na ovom području. U isto vrijeme potpuno zanemaruju ulogu ovog kraja u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Antifašisti tvrde da je arhitektonsko preuređenje parka izvršeno bez ikakvih dozvola, iako se on nalazi unutar prostornih međa Spomeničkog područja Petrova gora, koje je prema rješenju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu od 27. maja 1969. zaštićeno kulturno dobro. Kažu da se radi o klasičnoj reviziji događaja iz Drugog svjetskog rata s namjerom da se ovdašnji tragični događaji zaborave. Dodaju da je postojala i namjera da se ostaci miniranog centralnog antifašističkog spomenika u Karlovcu izmjeste iz središta grada te da načelnik Josipdola nastoji iz centra mjesta ukloniti spomen-kosturnicu poginulim partizanima i civilima.

- Oslobođenjem Vojnića stvoreni su uslovi za širenje partizanskog pokreta. Tu su korijeni antifašističke Hrvatske jer su ovdje bile smještene sve institucije partizanske Hrvatske. Glavni štab je osnovan u Vučkovićima na Petrovoj gori 1941., tu je bila znamenita partizanska bolnica, tu je osnovan Vjesnik. Tekovine antifašizma nitko ne smije revidirati. Što se uništenog parka tiče, sigurni smo da se radi bez dozvole jer na gradilištu nema table s obavijesti što se gradi, tko izvodi radove, tko je investitor, a o tome Općinsko vijeće nije raspravljalo - rekao je Branko Eremić (SDP), bivši načelnik općine.

Novosti su prije više od tri tjedna uputile upit općini Vojnić o tome posjeduje li sve potrebne dozvole, ali odgovor još nisu dobili.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc