Mala općina Sokolovac primjer je mirnog suživota između dvije nacije, koji nije bio narušen ni u ratu
Mali, ali složni – Sokolovac
Mali, ali složni – Sokolovac
SOKOLOVAC - Mala općina Sokolovac u Koprivničko-križevačkoj županiji nalazi se između Križevaca i Koprivnice. Klasično je to prigorsko mjestašce s oko tri i pol hiljade stanovnika. U Društvenom domu srećemo Dejana Badalina, zamjenika predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Sokolovcu. On nadgleda teče li sve prema planu oko obilježavanja Svetog Save, Dana Vijeća i krsne slave. Dejan ima 43 godine, bavi se poljoprivredom i šumarstvom. Ima registriran OPG.

- Živi se nekako, mora se. Nije nešto bajno, ali i još nitko nije umro od gladi. Ponekad treba puno raditi, a ne vidi se baš neki veliki rezultat, no drugi put bude bolje. Radi se kao i o svakom drugom poslu, negdje izgubiš, negdje dobiješ - kaže Badalin.

Posao ide – Bojana Sabadi
Posao ide – Bojana Sabadi
U općini je na vlasti HDZ: Badalin i Bojana Sabadi, volonterka u Vijeću, ističu da načelnik Vlado Bakšaj izuzetno dobro obavlja posao te da u općini nema nikakvih trzavica, posebno ne međunacionalnih. Dodaju da su devedesete davno iza nas, iako je i tada bilo tek ponekih sporadičnih ekscesa kada su policija i ostale državne institucije odmah reagirali i kaznili počinioce. Badalin ističe da se ovdje rat nije ni na koji način osjetio. Inače, srpsko manjinsko vijeće formirano je odmah na početku primjene Ustavnog zakona, 2003. godine. Kaže da u Sokolovcu postoji i podružnica SDSS-a koja broji tridesetak članova. Malo je zaposlenih jer nema većih poduzeća.

Ovdje se rat nije osjetio – Dejan Badalin
Ovdje se rat nije osjetio – Dejan Badalin
Bojana Sabadi je frizerka po zanimanju, ali se bavi poljoprivredom i udomiteljstvom. Kaže da posao ide jako dobro. Udomljuje starije osobe u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Dodaje da je u općini dobro i što se tiče društvenih aktivnosti. Djeca se mogu baviti gimnastikom u velikoj dvorani ili i nekim od ostalih sportova. Pored osmogodišnje škole u centru općine, postoje u okolnim naseljima i područne četverogodišnje. Djeca upisuju srednje škole u Križevcima, Koprivnici ili Bjelovaru.

Pravoslavni hramovi postoje u Malom i Velikom Pogancu, tu je također poznati manastir Lepavina koji se obnavlja, kao i crkva u Velikoj Mućni. Neki hramovi su zapušteni jer je malo stanovnika, kao u Poveliću ili Plavše u Podravini. "Uglavnom gravitiramo Koprivnici jer je udaljena 12 kilometara, dok je do Križevaca oko 25 kilometara", priča Dejan.

Načelnik općine Vlado Bakšaj (u sredini) na proslavi
Načelnik općine Vlado Bakšaj (u sredini) na proslavi
Proslavi Svetog Save i dana Vijeća srpske nacionalne manjine u općini Sokolovac, uz brojne predstavnike srpske zajednice, svečanosti su prisustvovali Tatjana Vukobratović Spasojević iz SNV-a, konzul u zagrebačkoj Ambasadi Srbije Nenad Maričić, načelnik općine Vlado Bakšaj (HDZ), kao i predstavnici udruženja penzionera, antifašista, pravoslavne i katoličke crkve, te više od stotinu drugih uzvanika.

- Dobro nam došli u općinu marljivih i radišnih ljudi, u sredinu uzajamnog poštovanja, tolerancije i uvažavanja gdje neometano ispunjavamo svoja manjinska prava. Zahvaljujemo na tome većinskom narodu i načelniku općine koji je uvijek spreman da nam pomogne u bilo kojem pogledu - kazao je pozdravljajući goste predsjednik VSNM-a Sokolovca, Ranko Vrećica.

- Vi ste ovdje živjeli mirnije nego u nekim drugim krajevima Hrvatske. Želim da tako bude ubuduće, nadam se da će nam život biti bolji i neka se danas svi radujemo - rekla je Tatjana Vukobratović Spasojević.

Proslava Svetog Save u Sokolovcu
Proslava Svetog Save u Sokolovcu
Mnogi gosti ujedno su posjetili obližnji manastir Lepavina i prisustvovali liturgiji povodom Dana Svetog Save. U ime Ambasade, goste je pozdravio konzul Nenad Maričić, posebno pozdravivši predstavnika katoličke crkve Ivicu Premara.

- Sve nas je nažalost manje, iako svakog trena u općini nešto stvaramo. Želimo nastaviti ovakvu ljepotu življenja i neka nas Bog poživi - rekao je načelnik Bakšaj dok je predsjednik Udruženja antifašista Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Zagrajski naveo da su u Drugom svjetskom ratu, u partizanima ovdje ravnomjerno bili zastupljeni Srbi i Hrvati: "na tom području uvijek se ravnopravno živjelo, a pripadnici oba naroda su autohtoni".

Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", domaćinima je poklonio uramljenu sliku Svetog Save, dok je Mile Sekulić, predsjednik VSNM-a Varaždina domaćinu poklonio knjigu Hrvoja Petričića i Filipa Škiljana "Srbi u Varaždinu".

- Srba u Hrvatskoj ima oko 186.000. A mi imamo 131 manjinsko vijeće i 18 predstavnika. Odličnu saradnju imaju Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Zagrebačka županija, njihova manjinska županijska i gradska vijeća. Imamo svoje novine, "Novosti", koje obavještavaju javnost o našim aktivnostima. Zalažem se da sva naša vijeća sarađuju kako to radimo i mi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, da se međusobno upoznajemo i razmjenjujemo iskustva. Zato ovakva druženja imaju svoju svrhu - kazao je Mile Sekulić. Druženje, koje je počelo iza podneva potrajalo je do kasnih večernjih sati.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc