subotica kuce za izbjeglice
SUBOTICA
- Za trideset porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su od ratnih zbivanja izbegle u Suboticu, uručeni su ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama za šta je, u okviru Regionalnog stambenog programa, obezbeđeno ukupno 330.000 evra.

Željka Tot je iz okoline Osijeka izbegla u Suboticu, u koju se zbog ratnih zbivanja na teritoriji bivše Jugoslavije, slilo ukupno 13.600 izbeglih i prognanih. Sada će ona, suprug i dvojica sinova, nakon 27 godina podstanarskog života, imati svoju kuću u Bajmoku.

"Došla sam iz Hrvatske 1991. godine. I meni i mojoj porodici mnogo znači što ćemo imati svoj krov nad glavom.Naročito mi je to važno zbog dece jer im svojim radom to ne bih mogla obezbediti", kaže za RTV Željka Tot , izbeglica iz Hrvatske.

Porodica Željke Tot samo je jedna od 30 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima su u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u okviru Regionalnog stambenog programa.

subotica kuce za izbjeglice 1
"Ovo je prvi put da Subotica učestvuje u ovim projektima. Lokalna samouprava će u njima učestvovati i ubuduće da bi zadovoljili potrebe naših sugrađana koji su od 90-ih godina prošlog veka bez rešenog stambenog pitanja i bez osnovnih uslova za život", kaže Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Sredstva su obezbeđena od donacija brojnih zemalja koje učestvuju u programu zbrinjavanja izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Ovde se potpisuju ugovori sa 30 porodica, ukupne vrednosti 330.000 evra. Oni dobijaju po 11.000 evra za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama", kaže Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.


"U Vojvodini mislim da ne postoji ni jedna jedina opština koja na ovaj način nije obuhvaćena ili sredstvima Regionalnog stambenog programa ili sredstvima iz budžeta. Od 2008. godine mi svakoga dana dodeljujemo osam stambenih rešenja. Praktično je to najveće stambeno gradilište u zemlji i u sinergiji je sa preko 140 lokalnih samouprava", kaže Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbeglice i migracije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD-a, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danke, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovače i Mađarske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc