Povjesničar Ivo Goldstein na karlovačkoj tribini: Katastrofalna je priča o trostrukom logoru Jasenovac. Kao da moramo opet dokazivati da zemlja nije ravna ploha
Braniti NDH je protiv interesa Republike Hrvatske
Braniti NDH je protiv interesa Republike Hrvatske
KARLOVAC
- Polka, udruženje za razvoj građanske i političke kulture Karlovac, ugostilo je profesora povijesti Ivu Goldštajna. Voditelj Marin Bakić i publika, njih četrdesetak, razgovarali su s gostom dva i pol sata o Karlovcu o sudbini i položaju Židova, o Ivinom ocu, nedavno preminulom Slavku, koji je bio rodom iz Karlovca te o antifašizmu danas.

- Karlovac i okolica usko su povezani s mojom obitelji. Posebnu vezu smo imali s Banskim Kovačevcem i porodicom Đerek koja je u ratu skrivala mog oca. Danas, nažalost, čini mi se ne mogu baš nešto i puno lijepo reći o Karlovcu. Usprkos brojnim prilikama i šansama za napredak malo se toga izgradilo - kazao je Goldštajn koji je zadnjih pet godina bio ambasador u Parizu. Bivša kućna pomoćnica Goldštajnovih, Agata Jaga Đerek je dobila titulu Pravednika među narodima.

Na području današnje Hrvatske do 1941. godine bilo je 25.000 Židova. Većina ih je stradala u ustaškim i njemačkim logorima. Danas ih je tek nekoliko stotina. Goldštajn kaže da je ateist, osjeća se asimiliranim, pa ima dvostruki identitet.

- NDH je bila zločinačka država, njemačko-talijanski protektorat. Braniti NDH je potez direktno uperen protiv interesa Republike Hrvatske. U Zagrebu je stradalo 21.000 antifašista, tri puta više nego fašista. Za holokaust u Hrvatskoj su odgovorni ustaše, a ne partizani. Od devedesetih se stvari obrću - rekao je Goldštajn.

Po njegovim riječima, Hrvatska je većinski bila partizanska, dok Jasenovac ne smije biti političko oružje. Katastrofalna je priča o navodnom trostrukom logoru u Jasenovcu nakon rata. "To je kao da sada moramo dokazivati da zemlja nije ravna ploha", kazao je Goldštajn.

Dodao je da se hrvatsko društvo nije sposobno suočiti sa izazovima modernog društva. Kada je cijeli svijet u Normandiji obilježavao 70. godišnjicu iskrcavanja saveznika, 22. juna 2014. godine, na velikom platnu su prikazivane fotografije vođa antihitlerovske koalicije i među njima je više puta prikazana slika Josipa Broza Tita, onoga kojemu su u RH ukinuli ulice i trgove.

Goldštajn je još rekao kako su smiješni zahtjevi za "lustraciju", jer bi to onda značilo da Franjo Tuđman ili Josip Manolić nikad ne bi mogli obavljati bilo koju dužnost što je nonsens.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc