spomenik kamensko
KAMENSKO
- Prije 26 godina pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske uništili su čuveni rad kipara Vojina Bakića - Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije kod sela Kamenska. Spomenik, postavljen na padinama Papuka, bio je posvećen Šestom slavonskom korpusu NOVJ-a i nalazio se među najznačajnijim djelima spomeničke plastike Vojina Bakića, kipara čiji se opus svrstava u sam vrh hrvatske i evropske modernističke skulpture.

Gradnja spomenika, koji je 9. novembra 1968. svečano otkrio Josip Broz Tito, trajala je preko deset godina i u tom je momentu on bio najveća apstraktna skulptura na svijetu. Spomenik je izrađen od nehrđajućeg čelika, a uoči njegove gradnje su provođena aerodinamička ispitivanja.

Spomenik su, po iskazima očevidaca, srušili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske nakon punih pet dana miniranja, a danas su na tom mjestu vidljivi samo ostaci postolja.

Taj Bakićev rad je jedan od najupečatljivijih oko preko 3000 uništenih spomen-obilježja antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Kulturni radnici se slažu da je njegovo rušenje bilo težak udarac na kulturu jer je spomenik ušao u sve enciklopedije kiparstva, ali i da je spomenik, nažalost, nemoguće obnoviti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc