Crkva Svete Petke u Gornjem Sjeničaku
Crkva Svete Petke u Gornjem Sjeničaku
GORNJI SJENIČAK
- Iseljenici pokreću novu akciju za postavljanje spomen obilježja poznatom jezikoslovcu Savi Mrkalju u njegovom rodnom Sjeničaku.

- Na crkvi Svete Petke u Gornjem Sjeničaku planiramo postaviti spomen-ploču Savi Mrkalju ove godine, na ljeto ili u jesen, pošto je to godina dvostrukog jubileja: 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti. Slična spomen-ploča je postavljena u Beču gdje je umro, a ova u Sjeničaku bit će identična, na ćirilici i latinici. Autor je akademski kipar iz Beograda Nebojša Mančić, a izradu i postavljanje financira nekoliko porodica iz Čikaga - ističe Svetozar Dančuo iz Čikaga. Inicijatori žele da se u akciju uključi srpska zajednica u Hrvatskoj. Postoji mogućnost organiziranja izložbe o Savi Mrkalju u općinama, gradovima i drugim mjestima na Kordunu. Izložba je pripremljena; sadrži 30 panoa o životu i značaju njegova djela.

Na spomen ploči u Sjeničaku će stajati: "Sava Mrkalj, reformator srpske ćirilice, filololog, pjesnik i monah; 1783. rođen u Sjeničaku, 1833. umro u Beču. Kordunaši iz Čikaga." Valja podsjetiti da su Kordunaši iz SAD-a i Kanade svojim prilozima najviše doprinijeli obnovi crkve Svete Petke u Sjeničaku.

- Do 2020. godine kada ćemo obilježiti 210. godišnjicu najznačajnijeg djela Save Mrkalja "Salo debeloga jera libo azbukoprotres", na prostoru pored hrama Svete Petke, želimo postaviti tradicionalnu brvnaru i u njoj urediti spomen-muzej Save Mrkalja sa stalnim postavom - govori Dančuo. Moli srpsku zajednicu za pomoć oko dobivanja potrebnih dozvola lokalnih vlasti u Općini Lasinja i Karlovačkoj županiji, a od institucija u Srbiji očekuje pomoć u izradi projekta. Bio bi to dio višedecenijskog projekta regionalnog Muzeja "Spomen kuća Save Mrkalja".
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc