dacic kikinda stanovi za izbjeglice
KIKINDA - Izgradnja 25 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa Republike Srbije počela je u Kikindi. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je prvi potpredsednik Vlade RS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da je Potprojekat 2 vredan 13 miliona evra i obuhvata izgradnju 200 stanova u devet lokalnih samouprava, 120 montažnih kuća, kupovinu 250 seoskih kuća i dodelu 330 paketa građevinskog materijala.

Dačić je napomenuo da će korisnici stanove dobiti u zakup s mogućnošću otkupa posle šest meseci po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama, prenosi "Politika".

„Uspešna primena programa pokazuje da oni koji se nalaze u situaciji dugotrajnog izbeglištva dvadeset i više godina nisu zaboravljeni”, rekao je Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica. On se posebno zahvalio gradonačelniku Pavlu Markovu jer je Grad Kikinda potpisao više ugovora u okviru Regionalnog stambenog programa, koji podrazumevaju i dodelu seoskih kuća i građevinskog materijala izbegličkim porodicama.

„Čast mi je da budem deo projekta koji rešava životno važna pitanja i obezbeđuje krov nad glavom ljudima koji su to zaslužili – najugroženijim izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S neskrivenim zadovoljstvom mogu da vas obavestim da radovi na izgradnji stanova na svim lokacijama veoma dobro napreduju”, rekao je Dačić.

On je ocenio da je Srbija, u odnosu na druge zemlje, trajnoj integraciji izbeglica pristupila humano.

„Sigurnost i boljitak već zbrinutih korisnika nas obavezuju da nastavimo aktivnosti i uspešno sprovedemo program do kraja. Uveren sam da ćemo i u ovoj godini ostvariti još mnogo uspeha, kao što smo nedavno, u februaru, u Ovči, obeležili završetak 235 stanova”, zaključio je Dačić, a prenosi Tanjug.

Dačić je, kako navodi Beta, podsetio i da se ove godine navršava šest godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljena podela bespovratnih sredstava za sprovođenje programa. „Uz pomoć bilateralnih donatora i međunarodne zajednice, i uz vrlo požrtvovan rad domaćih institucija, razvijeni su mehanizmi i prešlo se u punu primenu programa”, kazao je Dačić, koji je dodao da je osim stanova važno obezbediti i infrastrukturu, socijalne i ekonomske uslove za integraciju izbeglica, u čemu, kako je kazao, presudnu ulogu ima okruženje u kome se nalaze, posebno u manjim mestima.

U Kikindu je početkom devedesetih stiglo 7.200 izbeglica, a ovaj grad je dobar primer rešavanja stambenih problema ovog dela populacije, rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

Gradonačelnik Pavle Markov istakao je spremnost gradske vlasti da nastavi uspešno sprovođenje započetih programa.

Izgradnja stanova za izbeglice tokom prošle godine počela je u Kruševcu, Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Prokuplju, Vršcu i Staroj Pazovi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc