veljun pocast zrtvama kod kosturnice
Počast žrtvama kod kosturnice
Počast žrtvama kod kosturnice
VELJUN
- Narod Korduna i ove se godine okupio u Veljunu za Đurđevdan kako bi se prisjetio 525 nevinih civilnih žrtava pobijenih u periodu od 6. do 9. maja 1941. godine. Bio je ovo drugi veliki masovni zločin nad Srbima, 26 dana od osnutka NDH, a nakon onog u Gudovcu. Pomen žrtvama ovog zločina služili su karlovački sveštenici Darko Dugonjić i Budimir Kokotović.

- Nije prošlo ni mjesec dana od kada je proglašena ustaška država 10. aprila, kako se kaže u proglasu ‘božjom providnošću’, a da je već napravljen prvi zločin u Gudovcu s preko 200 srpskih žrtava. Nije prošlo mjesec dana, a da je otvoren prvi logor, Danica kod Koprivnice, nije prošlo mjesec dana, a doneseni su rasni zakoni, nije prošlo mjesec dana a dogodio se zločin ovdje. A šta mi imamo danas nakon 77 godina od pokolja? - upitao se Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a.

- Imamo relativizaciju zločina, osporavanje žrtava, opravdanje ustaške države. Zazivaju Boga pravdajući tu državu. Oni koji su služili Boga onda i sada ne brane Boga od te države, ne brane žrtve te države. Danas se i Jasenovac osporava, zazivaju komisiju da utvrdi istinu, kao da mi istinu ne znamo, a istina je da je tamo počinjen holokaust na Židovima, da je počinjen genocid nad Srbima i Romima kao i zločin nad Hrvatima antifašistima. Samo je to istina i nema druge istine. Nijedna komisija to ne može osporiti kao što nijedna komisija ne može osporiti 525 imena ovdje. Tko može zazvati Boga i reći da su ove žrtve zaslužile da stradaju od ustaškog noža? - rekao je zastupnik.

- Ima danas političkih snaga kojima je i ovo Srba što živi - puno. Nekima smetaju tri Srbina u Saboru, pa kažu: ‘ajmo ih smanjiti, ‘ajmo ih ostaviti bez glasa. Hvala vam što se borite, a ni mi u Saboru nećemo posustati. Borimo se i tako što se svake godine ovdje okupljamo da ove žrtve ne zaboravimo - rekao je Milošević.

Kako je prisutne obavijestila Tatjana Vujičić Vlačić koja obnavlja devastirani veljunski spomenik, početkom maja su konačno završene ploče s imenima žrtava i one bi uskoro trebale biti vraćene na mjesto odakle su ukradene, čime bi ovaj spomenik do kraja bio obnovljen.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc