Skola u Sjenicaku 23
SJENIČAK - U Sjeničaku na Kordunu u Hrvatskoj 12. maja je održana akcija čišćenja osnovne škole koja je zapuštena od 1995. godine kada su i stanovnike ovoga sela hrvatske oružane snage proterale u „oluji“. Škola nosi naziv po Savi Mrkalјu (1783-1833.) filologu, filozofu i pesniku, reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika, prethodniku jezičkih reformo Vuka Karadžića. Ova aktivnost je sprovedena u okviru priuprema za obeležavanje 235. godišnjice od Mrkalјevog rođenja.

Akciju su organizovali aktivnisti Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj uz pomoć opština Krnjak i Vrginmost, kordunaških općina sa srpskom većinom. Više od 50 omladinaca koji su došli iz skoro svih krajeva Hrvatske, Korduna i domaćeg stanovništva uz pomoć mehanizacije uredilo je okoliš škole koja se nije videla od gustog i visokog raslinja i drveća. Takođe je i unutrašnjost škole dobila novi izgled.

Skola u Sjenicaku 20
-Cilј ovakvih radnih akcija je da potaknemo lјude da u svojim sredinama odvoje dva-tri dana godišnje za slične aktivnosti. Da pokose travu i korov, orežu stabla i raslinje, da održavaju objekte koji su im važni. Mi smo sada dali ideju, a lokalno stanovništvo neka dalјe održava. Ko će održavati osnovnu školu Save Mrkalјa ako ne sami lјudi ovdje gdje se Mrkalј rodio - kaže Jelena Nestorović, jedna od voditelјica radne akcije. Nestorovićeva ističe pomoć općine Krnjak i načelnika Dejana Mihajlovića koji je obezbedio mašine bez kojih se taj veliki pose nebi bio mogao obaviti. U akciji je učestovao i načelnik opštine Vrginmost Milan Vrga, kao i mesni paroh Goran Slavnić.

Skola u Sjenicaku 1
Dok aktivnisti Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj za leto najavlјuju sledeću akciju na Baniji, u Sjeničaku planiraju da zaustave dalјnje propadanje zgrade Osnovne škole „Sava Mrkalј“. Očekujući finansijsku pomoć brojnnih suselјana iselјenih po celom svetu planiraju da saniraju krov i oluke kao i stolariju u prizemlјu. U perspektivi je uređenje barem jedne društvene prostorije za sastanke.
Deo sačuvanih školskih dokumenata, među kojima su i dnevnici, biće predat arhivu Srpskog nacionalnog vijeća.

Na kraju ove uspešne akcije učesnici su obećali da će se i dalјe odazivati na slične inicijative mladih Srba iz Sjeničaka. Sava Mrkalј mora imati svoju ostavštinu, a za sada to je škola u Sjeničaku.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc