bucje spasovdan
BUČJE
- I ove je godine Spasovdan proslavljen na Bučju u organizaciji meštana tog pakračkog sela, kao i sela Ožegovaca i Glavice te uz podršku Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca.

Do Drugog svetskog rata se u Bučju, koje se nalazi između Pakraca i Požege, uzdizala crkva Vaznesenja Gospodnjeg i proslavljao se Spasovdan. Bučje je nekada bilo administrativni centar istočnog dela Pakraca sa školom, zadrugom, trgovinama, preduzećima i domom zdravlja. Danas, kao i ostalih desetak pakračkih sela, nema više ništa jer praktično niti jedan objekat javne namene nije ostao čitav.

Pre četiri godine ponovo je u ovom selu pokrenuto proslavljanje Spasovdana, a ovogodišnje okupljanje bilo je najmnogobrojnije do sada uz narodno veselje, muziku i posluženje, javlja portal "Srbi.hr".

Slavski kolač i žito osveštao je nadležni paroh pakrački protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović zajedno sa okupljenim vernicima na temeljima hrama. On se zatim, čestitajući praznik okupljenima, obratio prigodnom besedom i zahvalio svima koji održavaju crkvište te ukazao na važnost ovakvih okupljanja.

Na proslavi su prisustvovali zamenik gradonačelnice Pakraca iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović, pakračka gradska većnica SDSS-a Mirsada Popović Damjanović, okučanski opštinski većnik SDSS-a Milenko Ećimović kao i delegacija Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca.

Nikola Ivanović obratio se prisutnima i zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave i svima koji su u proteklom periodu uređivali groblja, crkvišta i spomenike te upoznao prisutne s aktivnostima koje se odnose na postavljanje ograda na grobljima, uređenje cesta, problemima s lokalnim vodovodima, pitanjem reelektrifikacije četiri pakračka sela i drugim pitanjima komunalne infrastrukture.

BUČJE – SELO KOJE DANAS GOTOVO DA NE POSTOJI

U selu Bučje, koje se nalazi ne trećini puta između Pakraca i Požege, stajala je do Drugog svetskog rata stara crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Crkva je predstavljala jedan od vrednijih spomenika crkvene arhitekture u ovom kraju. Sagrađena je na mestu starije crkve iz 1762. godine i bila je posvećena svetom Nikoli.

Hram je obnovljen 1895. godine. Crkvu su srušili ustaše na dan Svetoga Save 1942. Tom je prilikom srušen i parohijski dom. Posle Drugog svetskog rata crkvene vlasti su postavile na crkvištu krst i ploču s natpisom da je tu postojala pravoslavna crkva. Svake godine na Spasovdan se ovde okupljalo lokalno stanovništvo na narodnom zboru.

Lokalni SUBNOR je uklonio ploču, a na mestu parohijskog doma podignut je veliki zadružni dom čije ruševine i danas stoje. Crkvena opština je kupila na licitaciji bivšu zgradu ambulante čiji je deo preuređen u bogomolju.

Selo danas gotovo da ne postoji, ali se meštani nadaju da će se i narednih godina okupljati na Spasovdan na mestu nekadašnje crkve i pred krstom koji tamo stoji prelomiti slavski kolač.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc