Novakovici zapaljena kuca 2
ZALUŽNICA
- Kuća i štala srpskih povratnika Dušana i Mare Novaković u selu Zalužnica, kod Otočca u Hrvatskoj, zapaljene su dok su oni bili u Srbiji.

Nakon povratka u selo u nedelju, 20. maja, zatekli su strašan prizor. Pored štale koja je totalno spaljena, ubačena je i eksplozivna naprava i u kuću, gde je nameštaj i sve izgorelo.

Kako je saopštila Slađana Novaković, ćerka Dušana i Mare, policija je obaveštena, izvršen je uviđaj, a njeni roditelji mogu samo da čekaju i mole Boga da će se nešto desiti i da će se neko smilovati i pogledati njihovu situaciju.

- Istragu je u ponedeljak izvršila forenzičarska ekipa iz Zagreba, koja će izveštaj završiti za 15 dana - dodaje Slađana.

Kako ona kaže, jedina pomoć stigla je od komšija i rodbine koji su došli da pomognu da se raščisti stanje od paljevine.

Novakovici zapaljena kuca 1
- Moj otac je i posle “Oluje” i rata koji se desio ipak odlučio da krene u novi početak i vrati se u rodno selo Zalužnicu - napisala je Slađana. - Nije gubio nadu i sa svojih 10 prstiju i ženom Marom dolazio je u rodnu Zalužnicu. Malo po malo sređivao je kuću i osposobljavao je za normalan život. Kupio je traktor i osnovne poljoprivredne mašine kako bi krenuo u obradu godinama neoranih njiva, kada se dogodilo ovo.

Dušan i Mara Novaković su odlučili da ostave kuću na nekoliko dana kako bi posetili decu, prenose "Večernje Novosti".

- Za nepunih 5 dana, dok je boravio u Hrtkovcima, u poseti unuku i svojoj deci, moj otac se vraća i zatiče sledeću situaciju. Već u prilasku kući, video je da na štali nema krova. Prava tuga usledila je kada je izašao iz automobila i video taj očajan prizor. U šoku su ostali i Dušan i Mara, ali najveća tuga usledila je kada su pogledali put kuće i videli da je unutra sve crno. Pod strahom su otvorili vrata kuće, a tu ih je dočekao pakao - opisuje ćerka Slađana.

Ovaj vandalski čin oštro je osudio i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji je u saopštenju naglasio da je ovo još jedan dokaz da u Hrvatskoj postoje jake snage koje su zadojene mržnjom prema Srbima i koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da na krajiškom području živi i ovo malo Srba, koji ne žele da se odreknu svog identiteta.


Linta je pozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da javno osude uništavanje imanja Dušana i Mare Novaković i da zatraže od nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu i kazne nalogodavce i počinioce ovog vandalskog čina.

Novakovici zapaljena kuca 3
-U slučaju da Grabar Kitarović i Plenković javno ne osude paljenje imanja Dušana i Mare Novaković, to će biti ohrabrenje proustaškim snagama da nastave organizovano nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj - ocenio je Linta i naveo da je u selu Zalužnica, po popisu stanovništva 1991. godine, živelo 518 stanovnika, od čega 500 Srba.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc