d jeckov
VINKOVCI
- Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici juče su proslavili praznik Silaska Svetog Duha na apostole ili Duhove. Taj se praznik kao hramovna Slava obeležava u crkvi Silaska Duha svetoga u Vinkovcima u kojem je svečanost uveličala i saborska zastupnica Dragana Jeckov. Jeckov je preuzela kumstvo u hramu koji je izgrađen 1793., srušen je do temelja 1991., a obnova je dovršena 2012. godine.

Za moju porodicu i mene velika je čast preuzeti kumstvo u hramu koji je tokom svog postojanja više puta skrnavljen i uništavan do temelja, ali evo danas postoji u potpunoj svojoj lepoti i raskoši. Mesto je našeg okupljanja i simbol zajedništva. Dokaz je snage i postojanosti naše pravoslavne vere, rekla je jutros stranaškog informativnoj službi zastupnica i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

Ovaj praznik se uvek obeležava 50- dan posle Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i “rođendan” hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc