skupstina srbije
Miodrag Linta jedini je od 250 poslanika u Skupštini Srbije koji se već godinama bori i zalaže u Skupštini Srbije da se bivšim pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine prizna ratni staž u dvostrukom trajanju, a krajiškim invalidima i porodicama palih boraca da se ne ukidaju stečena prava.

POSLANIČKO PITANjE – NOVEMBAR 2016:

Borci iz Krajine osjećaju se diskriminisano

Linta je tim povodom prvi put uputio poslaničko pitanje 15. novembra 2016. godine. On se tada obratio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i osvrnuo na Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca koji je predložen još krajem 2014. godine.

– Ključna zamjerka krajiških boraca jeste da nacrtom zakona nije predviđeno pravo na priznanje ratnog staža u dvostrukom trajanju poslije 27. aprila 1992. godine, dakle kada je osnovana Savezna Republika Jugoslavija. To je veliki problem jer se Krajišnici zbog ovakvog nacrta zakona osjećaju diskriminisano. Oni smatraju da su se časno borili za svoja ognjišta i za SFRJ, Saveznu Republiku Jugoslaviju i Republiku Srbiju – rekao je tada Linta.

Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović poslao je 2. decembra 2016. godine dopis narodnom poslaniku Miodragu Linti u kome je izbjegao da odgovori na konkretna pitanja.

– Činjenice koje iznosite u vašem zahtjevu, u suštini, predstavljaju primjedbe, prijedloge i sugestije u vezi navedenog radnog teksta nacrta zakona. Stoga će one, kao i primjedbe, prijedlozi i sugestije drugih organa, udruženja i pojedinaca biti dostavljene navedenoj radnoj grupi i biti razmatrane u izradi konačnog teksta nacrta zakona – navadeno je u tekstu koji je potpisao Dragan Popović, a faksimil odgovora objavljen je u 12. broju Srpskog kola.

APRIL 2018:

Kako je moguće da je ratni staž priznat oficirima, a nije krajiškim borcima

Narodni poslanik Miodrag Linta obratio se opet 17. aprila 2018. godine u Skupštini Srbije i još jedanput skrenuo pažnju na problem nepriznatog ratnog staža što i dalje izaziva veliko nezadovoljstvo pripadnika vojske i policije bivše Republike Srpske Krajine.

– Mišljenje tadašnje radne grupe izazvalo je ogorčenje kod protjeranih Srba, jer smatraju da nije u redu da budu jedina kategorija boraca na prostoru bivše Jugoslavije kojima nije priznat ratni staž za vrijeme čitavog ratnog perioda – rekao je Linta. On je napomenuo da je nepravda i zbog toga što je ratni staž u dvostrukom trajanju priznat samo krajiškim oficirima (nekadašnji aktivni oficiri JNA) koji su bili komandanti brigada i korpusa vojske Republike Srpske Krajine.

– Krajiški borci postavljaju pitanje – s kim su ti komandanti brigada i korpusa komandovali, kada je njima priznat ratni staž u dvostrukom trajanju za čitav ratni period, a nije priznat njima – rekao je Linta.

On je apelovao na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se u narednom periodu, kroz dijalog, dođe do rješenja i da u novome zakonu o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca uđe i odredba da se krajiškim borcima, a njih ima preko 50 hiljada, prizna ratni staž u dvostrukom trajanju za period 1991-1995. godina.

MAJ 2018:

Hrvatska je HVO priznala kao svoju vojsku

Po treći put, ovo isto pitanje Miodrag Linta uputio je 4. maja 2018. godine u Skupštini Srbije, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Linta je rekao da se iz dva razloga ne slaže sa pojedincima koji tvrde „da ne bi bilo dobro za Srbiju da se pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine prizna ratni staž nakon 27. aprila 1992. godine, pa sve do kraja rata“.

– Prvi razlog je što je svim aktivnim oficirima bivše JNA, koji su bili na rukovodećim pozicijama na nivou brigada, korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Krajine, priznat ratni staž u dvostrukom trajanju – rekao je Linta.

On je kao drugi razlog naveo primjer Hrvatske, koja je krajem prošle godine usvojila novi zakon o pravima hrvatskih branitelja u kojima je u potpunosti izjednačila prava pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane iz BiH sa pravima pripadnika Hrvatske vojske.
Linta je naveo da je tim zakonom Hrvatska priznala Hrvatsko vijeće odbrane iz susjedne BiH sastavnim dijelom svoje vojske, a ujedno dala priliku svim pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane koji do sada nisu ostvarili svoja prava na porodičnu ili invalidsku penziju, na osnovu ugovora koji postoji između Hrvatske i BiH, sada mogu podnijeti zahtjev da im se priznaju prava na porodičnu ili invalidsku penziju.

– Srbija ima moralnu obavezu da novim zakonom ispravi višedecenijsku nepravdu i prizna svim pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine ratni staž u periodu od 1991. do 1995. godine – rekao je Linta.

On je istakao da novim zakonom treba omogućiti pripadnicima vojske i policije RSK, koji ta prava nisu ostvarili u prethodnom periodu, da ponovo mogu podnijeti zahtjev uz odgovarajuće dokaze, da im se priznaju prava ratnih vojnih invalida i druga prava – zaključio je svoje izlaganje Miodrag Linta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, iako je čitavo vrijeme bio u sali nije reagovao na ovaj govor.

MINISTAR NAJAVIO NOVI ZAKON

Ministar za rad Zoran Đorđević u januaru ove godine je nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida iz cijele Srbije rekao da Srbija „zaslužuje da ima zakon koji je po mjeri onih koji su se borili za nju, a neki i dali ono najvrijednije, svoje živote”.

– Ustanovićemo šta nedostaje kada su u pitanju beneficije, a sve u svrhu da bi novi zakon bio najbolji – rekao je tom prilikom ministar Đorđević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc