Mihajlo Tonković, mladić iz Bačkog Brestovca, više od tri godine prikuplja novac za transplantaciju bubrega. U Padovu putuje s prijateljem iz zavičaja, koji živi u CG
mihajlo tonkovic
Mihajlo sa Živkom Grubićem i suprugom
Mihajlo sa Živkom Grubićem i suprugom
BAČKI BRESTOVAC - Zbog nedostatka novca za lečenje u inostranstvu, Mihajlo Tonković (34), iz Bačkog Brestovca kod Odžaka, više od tri godine čeka na transplantaciju bubrega, pokušavajući da pronađe što "jeftiniju" kliniku za presađivanje organa. Prema mišljenju specijalista u našoj zemlji, za njega je jedino rešenje operacija, koja je najpre bila planirana u Berlinu, pa u Moskvi, a sada se kao najpovoljnija pojavila klinika u Padovi.

- Sama transplantacija u Padovi košta 55.000 evra, što je za 30.000 manje novca nego u Moskvi i čak 100.000 u odnosu na Berlin. S troškovima pripreme za intervenciju i postoperativnog boravka, za Berlin je bilo potrebno čak 200.000 evra, za Rusiji duplo manje, ali toliko novca nisam uspeo da sakupim preko raznih humanitarnih organizcacija - kaže Mihajlo za "Večernje Novosti".

U Italiji ukupni troškovi će premašiti 62.000 evra, koliko je Mihajlo dosad skupio od donatora i humanih ljudi, ali veruje da će do poziva iz Padove, u kojoj je ovih dana bio na razgovorima zajedno sa svojim donorom, ipak uspeti da obezbedi neophodnu sumu.

- On ima 71 godinu, a bubrezi mu rade kao da ima 20. Pre odlaska na operaciju moram da obavim nove preglede, jer u Padovi ne priznaju nalaze starije od šest meseci. Operisaće me profesor Paolo Rigoti, direktor Centra za transplantaciju bubrega, koji iza sebe ima više od 2.300 uspešnih zahvata - ističe Mihajlo.

Mihajlo je došao s roditeljima u Bački Brestovac kao dečak u izbegličkoj koloni 1995. godine iz sela Bunić kod Korenice u Lici. Prve simptome bolesti osetio je pre šest godina na poslu u Moskvi, gde je radio u građevinskoj firmi. U trenutku kad je postavljena dijagnoza, njegovi bubrezi su radili sa 40 odsto snage, a u međuvremenu su potpuno otkazali. Dva puta je preživeo sepsu, a trenutno leči venu koja je pukla na dijalizi. Svakodnevno pije 20 tableta, a za 24 časa sme da pojede 400 grama nezačinjene hrane i da unese najviše pola litra tečnosti.

- Tri puta nedeljno po četiri sata provodim na dijalizi, koja me održava u životu. Aparat u somborskoj bolnici je moj veštački bubreg - kaže ovaj hrabri momak, koji je 2015. napustio bolnicu da bi se venčao sa svojom Ivanom, i posle toga se vratio u bolesničku postelju.

RAČUNI I SMS ZA POMOĆ

Prilozi koji će omogućiti da Mihajlo konačno ode na transplantaciju mogu se uplatiti na račune Banke Inteza - dinarski: 160-5500101014062-03 i devizni: RS35-160-5530200649823-10, Swift code: DBDBRSBG. Svrha uplate je humanitarna akcija, a primalac Mihajlo Tonković. Može se pomoći i porukom putem mobilnog telefona, koja vredi 200 dinara ako se upiše 282 i pošalje na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 švajcarskih franaka) potrebno je upisati: human282 i poslati na 455.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc