Budimir
BEOGRAD
- Udruženje Srba iz Hrvatske još jednom će uputiti molbu gradu Beogradu da uvaži odluku Sinoda Srpske pravoslavne crkve da zemni ostaci jednog od najvećih srpskih i svjetskih naučnika Nikole Tesli budu dostojno sahranjeni kod Hrama Svetog Save u Beogradu.

Generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir rekao je Srni da je grad ranije na neki način dao saglasnost da urna sa pepelom naučnika, koji je zadivio i trajno zadužio čovječanstvo, iz Muzeja "Nikole Tesle" gdje je na nedoličan način postavlјena kao eksponat dostojno i prema pravoslavnom obredu bude položena u zemlјu kod Hrama, kako bi Tesla konačno dobio smiraj i grob, ali da neke "jake struje to sprečavaju".

"Preduzećemo još jače aktivnosti prema gradu da se nepravda koja je učinjena mrtvom Tesli konačno ispravi i da dobije dostojno grobno mjesto, a nigdje ne može biti dostojnije nego pored Hrama Svetog Save na Vračaru", izjavio je Budimir povodom 162 godine od rođenja Nikole Tesle.

On je naglasio da je priča o Tesli i njegovom naslјeđu neiscrpna, a da Srbi kao narod čije je pamćenje često kratko i prolazno ne smiju dozvoliti da ga svojataju Hrvati, posebno ako se zna da su oni u Drugom svjetskom ratu pobili 600 Srba u njegovom rodnom Smilјanu, od kojih više od 100 iz porodice Tesla.

"Tesla i Srba nakon `Oluje` u Gospiću i Lici više nema, a oni ga svojataju kao svog naučnika i kao takvog predstavlјaju u svijetu, što je falsifikat i nedopustivo", rekao je Budimir.

On je podsjetio da je 23. januara 2006. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu služen parastos Tesli kome su prisustvovali najuticajniji predstavnici vjerskog, javnog i kulturnog života Srbije.

"Tada je donesen i zaklјučak da urna sa pepelom Nikole Tesle bude sahranjena u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Poslјednja odluka da se to učini donesena je 2014. godine, ali, nažalost, do danas nije realizovana. Mi konačno očekujemo da će se pokazati razumijevanje onih koji o tome odlučuju i da će nakon toliko vremena Tesla dobiti grob, a mi mjesto gdje ćemo mu moći dostojno prislužiti svijeću", rekao je Budimir.

Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smilјanu u Lici, kao četvrto od petoro djece srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svjetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polјe, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Nikola Tesla je umro na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblјu Fernklif 10. januara u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove "Ave Marija" i srpske tradicionalne pjesme iz Prvog svjetskog rata "Tamo daleko".

Svega dva mjeseca kasnije Tesla je, po želјi naslјednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblјu sve do 1956. godine.

Poslije Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenijela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želјu da se čuvaju u Muzeju, gdje se nalaze i danas.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc