skola
Nova školska godina je počela: učenicima je to start novog ciklusa usvajanja znanja i druženja s vršnjacima, a njihovim mamama i tatama novo financijsko opterećenje za knjige i pribor, užinu, prijevoz, ekskurzije i slobodne aktivnosti, što je posebice teško u povratničkim i ruralnim krajevima gdje su mnoge porodice ionako socijalno ugrožene. Istražili smo na koji način školarcima i roditeljima pomažu vlasti takvih općina i gradova te druge ustanove.

Država, primjerice, putem Ministarstva obrazovanja sufinancira 75 posto troškova prijevoza za učenike koji stanuju daleko od škole, a općinske i gradske vlasti same odlučuju hoće li i kako namiriti ostatak do pune cijene. To se posebno dotiče slabije razvijenih, ratom devastiranih i opustjelih administrativnih jedinica u kojima je smanjen broj osnovnih škola i iz kojih srednjoškolci do svojih razreda moraju putovati po par desetaka kilometara.

- U Vrhovinama osnovnoškolci besplatno dobivaju udžbenike i obrok u školskoj kuhinji, a srednjoškolcima subvencioniramo prijevoz – kaže za "Portal Novosti" tamošnji općinski načelnik Milorad Delić o kraju iz kojeg je trenutačno po tridesetak učenika u područnoj osnovnoj školi i približno toliko u srednjima. Vrhovinski školarci ove će godine uživati i u pomoći nevladina sektora, jer je Udruženje Ličana Gacke doline i Vrhovina pokrenulo akciju prikupljanja novca za kupnju knjiga i školskog pribora.

I za 85 osnovnoškolaca u Donjem Lapcu osiguran je besplatan obrok u školi, a općinskim je proračunom predviđen novac za njihove ekskurzije. Donjolapački načelnik Ilija Obradović kaže da srednjoškolcima subvencioniraju prijevoz, a najmlađima tokom godine uspijevaju osigurati darove za blagdane Sv. Nikole i Sv. Save.

- Općina Dvor osigurava besplatne udžbenike za svih 160 đaka osnovne škole, a onima u srednjima pokrivamo 25 posto cijene vozne karte - rekao nam je dvorski čelnik Nikola Arbutina. Zahvaljujući subvenciji općine, pravo na besplatan prijevoz imaju i školarci Gvozda.

- Knjige i pribor moraju nabaviti roditelji, ali mi u povodu praznika osiguravamo poklon-pakete za djecu - kaže načelnik te općine Milan Vrga, dodajući kako je u obnovu vrtića uloženo dvjesto tisuća kuna, a uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uloženo je upola manje i u tamošnju školsku zgradu.

Učenici prijevoz do škola ne moraju plaćati ni u općini Krnjak, koja im pokriva dio cijene koji ne financiraju država i Županija. Ondje prvašići dobivaju dar dobrodošlice u školske klupe, a predviđeni su pokloni djeci u povodu blagdana - navodi krnjački načelnik Dejan Mihajlović. Pored toga, općinske vlasti daju stipendije srednjoškolcima i studentima, a izdvaja se i za SPD Privrednik, odnosno stipendiranje odličnih i siromašnijih učenika i studenata.

Đaci s područja Vrbovskog, općine u čijem su sklopu naselja Moravice, Gomirje, Vujnović i Tuk, mogu računati na pomoć tamošnje vlasti u obliku besplatnog prijevoza i besplatne užine; prema riječima Dušana Stipanovića, koji je u toj sredini zadužen za manjinska pitanja, objavljen je i javni poziv vezan uz jednokratnu novčanu pomoć za nabavu udžbenika, kojom će se financirati udžbenici učenicima iz obitelji slabijega imovinskog stanja ili onih s troje i više djece.

Gradske vlasti Obrovca raspolažu širokim spektrom mjera podrške učenicima i studentima, a ta podrška dobrim dijelom ovisi o njihovoj uspješnosti u učenju i usvajanju znanja.

- Kupujemo knjige za srednjoškolce koji nastavu pohađaju u Obrovcu, dakle ne samo za one s ovog područja nego i za one iz, primjerice, Gračaca; bitno je samo da se ovdje školuju. Osim toga, svakom učeniku viših razreda osnovne škole s ostvarenim prosjekom ocjena 5,00 dajemo tisuću kuna nagrade, a s toliko nagrađujemo i srednjoškolce čiji je prosjek 4,85 ili viši. Za sve je mališane već nekoliko godina vrtić besplatan, a tu su i stipendije za sve obrovačke studente koje, ovisno o njihovu uspjehu, iznose od šesto do 1.600 kuna. Osnovnoškolci imaju besplatan prijevoz, a napominjem da minibus vozi i po nekoliko kilometara izvan glavnih puteva za samo jedno dijete, kao što je slučaj učenika koji živi u selu Lončari - kaže obrovački dogradonačelnik Stanko Mijić.

Vlasti Skradina također pomažu svojim učenicima i njihovim roditeljima.

- Grad sufinancira prijevoz učenika s 15 posto cijene, a Šibensko-kninska županija s pet posto. Svih 17 općina i pet gradova Županije imaju ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim im se osigurava novac za marendu određenih kategorija djece i učenika, među kojima su pripadnici nacionalnih manjina. Rebalansom gradskog proračuna osigurano je sto tisuća kuna za nabavu školskog pribora, a za skradinsku osnovnu školu nabavili smo tablete pomoću kojih se vode e-dnevnici - kazao je Nikola Milović, dogradonačelnik Skradina.

Zanimalo nas je posebno kakvo je stanje u općinama i sredinama oko Knina, pa smo tako od zamjenika načelnika Kistanja Borislava Šarića doznali da ta općina osigurava besplatan prijevoz za 190 tamošnjih osnovnoškolaca i osamdesetak srednjoškolaca. Besplatne udžbenike dobivaju učenici osnovnih škola čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, a županijske im vlasti podmiruju troškove užine.

- U općini Ervenik je četrdesetak učenika osnovnih i srednjih škola, a svi imaju besplatan prijevoz - rekao je ervenički načelnik Predrag Burza, istaknuvši da su prijašnjih godina u te svrhe primali pomoć vlasti srpske Stare Pazove, s kojom njeguju dobre odnose kao i s Inđijom.

Biskupija kraj Knina može se podičiti sa sveukupno osamdesetak đaka osnovnih i srednjih škola: za njih je osiguran besplatan prijevoz do škola, baš kao i udžbenici za polaznike osnovne. Isto tako, i ta općina izdvaja sredstva za Privrednikove aktivnosti, obavijestio nas je njezin načelnik Milan Đurđević.

Osim toga, osnovnoškolci Kistanja, Ervenika, Biskupije i Civljana koji pohađaju pravoslavni vjeronauk i nastavu srpskog jezika i kulture dobit će u sljedećih 15 dana komplete bilježnica i školskog pribora, a to im osigurava vukovarsko Zajedničko veće opština. Kako nam je rekao predsjednik tog tijela Srđan Jeremić, te su se općine uključile u medijski projekt ZVO-a čiji je cilj pomoć školarcima.

- Nedavno je u Golubiću Obrovačkom održan Međunarodni znanstveni skup o odnosima Srba i Hrvata u 20. vijeku na kojem smo dogovorili tu suradnju. Isto tako, važno nam je da kroz ZVO i druge općine s većinskim srpskim stanovništvom budemo povezani s institucijama Srbije, jer tako za povratničke sredine možemo dobiti više pomoći od one koja ide preko srpskog Komesarijata za izbegla i raseljene lica, tamošnjeg Crvenog krsta te vlade i fondova AP Vojvodine. Vojvođanska vlada financira i udžbenike učenicima koji upisuju prvi razred na srpskom jeziku u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Lani je u suradnji s našim Zajedničkim većem financirala udžbenike prvašićima triju vukovarskih osnovnih škola, a ove je godine ta donacija proširena na sve škole u kojima se nastava u potpunosti izvodi po modelu obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, dakle za ukupno 181 učenika – protumačio je Jeremić. Ističe kako neke općine u sklopu ZVO-a imaju i svoje oblike pomoći školarcima.

- Borovo i Negoslavci roditeljima prvašića daju petsto kuna za školske potrepštine. Pored toga, Borovo učenicima trećeg razreda financira izlet u prirodu, a učenicima osmog razreda završnu ekskurziju u osnovnoj školi. No budući da će polaznike tamošnjih prvih razreda ove godine na školskim klupama dočekati besplatni udžbenici, novac namijenjen za to bit će prenamijenjen – kazao je predsjednik ZVO-a. Knjige koje ne treba platiti dobit će ove godine i oni koji prvi put kreću u školu u Erdutu.

- Velikim brojem subvencija učenicima s našeg područja osiguravamo praktički sve – kaže prvo ime te općine Jugoslav Vesić, istaknuvši da vlast u velikoj mjeri sufinancira rad dječjeg vrtića, a sve kako bi roditelji bezbrižno mogli raditi dok im je potomstvo na sigurnom uz manje troškove nego u mnogim drugim sredinama.

Djeca Jasenka i Drežnice, ogulinskih naselja, školske će udžbenike dobiti besplatno uslijed suradnje dogradonačelnika Ogulina Nevena Ivoševića i Srpskog narodnog vijeća.

- Odjel za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a osigurao je novac za udžbenike od trećeg do sedmog razreda učenicima tih naselja te udžbenike srpskog jezika za drugi razred osnovne škole, dakle za ukupno 17 učenika - rekao je Ivošević, napominjući da Ogulin od lani osigurava besplatne knjige za prvašiće, a od ove za polaznike drugih razreda osnovne. A pored prava učenika na besplatnu vožnju javnim prijevozom, oni koji u ogulinskom kraju pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C, dobit će za te sadržaje besplatne udžbenike, što mogu zahvaliti pomoći Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci.

Koliko se školski život može uljepšati i humanim gestama pojedinaca, dokazuje već tradicionalno petrinjski paroh Saša Umićević, pokretač akcije kojom se prikuplja pomoć za učenike čijim je roditeljima teško izdvojiti za knjige i ostale razvojne potrebe svoje djece.

- Početak nove školske godine mnogima je radost, ali je istovremeno velik problem za mnoge porodice, čemu je glavni ‘krivac’ njihova uglavnom teška materijalna situacija – kaže dobri paroh, pozivajući ovim putem ljude da daju donacije ili daruju pribor za đake Petrinje, kojima nabavu knjiga financiraju gradske vlasti.

- Nisam čekao da mi se jave oni koji trebaju pomoć, već sam prije početka nastave obilazio domaćinstva Jabukovca i drugih naselja te pitao roditelje što im uistinu djeci treba. Akciji su se pridružili brojni donatori iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja s prilozima od stotinu do 1.500 kuna. Posebno je lijep potez generacije koja je školu završila 1994. godine: unatoč tome što su se rasuli po svijetu, najviše po Srbiji, svatko od njih 37 dao je za novu ovdašnju mladost po deset eura. Prezadovoljan sam odazivom i osjećajem dobrih ljudi za učenike – rekao je Umićević, napominjući da je prikupljenim novcem osigurano više desetaka školskih poklon-paketa za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Možda će se zajedničkim djelovanjem i zalaganjem svih razina vlasti, različitih društvenih skupina te brojnih organizacija i pojedinaca, tako bar donekle umanjiti stres koji golema većina roditelja doživljava pred početak svake školske godine, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da dogodine sveukupni broj školaraca u ovoj zemlji bude veći nego ove, kada ih je – sad je već jasno – ionako manje nego što ih je bilo prethodne.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc