jurkovici
UGLJEŠ - Porodica Jurković iz sela Uglješ u Baranji važi za najbogatiju srpsku porodicu u Hrvatskoj. Njihovo bogatstvo se ne meri onim materijalnim, već brojem dece. Imaju ih šesnaestoro - devet sinova i sedam ćerki. Ekipa Kvadrature kruga bila im je u poseti uoči Novogodišnjih praznika.Druga priča u novom izdanju emisije, snimljena je u Skradinu - gradu u kome život, bez prekida traje više od šest hiljada godina.

U tom gradu, podignutom na mestu gde se reka Krka uliva u Jadransko more, Srbi traju i opstaju vekovima.

Do poslednjeg rata u Hrvatskoj, svaki treći stanovnik Skradina bio je Srbin.

Koliko ih danas ima, kako i od čega žive, koliko ih opterećuje prošlost, muči sadašnjost i šta im nudi budućnost, pogledajte u "Kvadraturi kruga" autora i urednika Branka Stankovića.

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Priča o Skradinu počinje od početka video priloga dok priča o porodici Jurković počinje od 15:05.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc