Bozic u Kanadi 1
ČIKAGO
- Pripadnici srpske zajednice širom SAD-a i Kanade praznik Hristovog rođenja proslavljaju u brojnim srpskim hramovima koji su tokom božićnih Bogosluženja bila pretijesna da prime sve vjernike. Svečanosti su počele u nedjelju na Badnje veče kada se, slično kao i u otadžbini, blagosiljao i nalagao Badnjak, a održana su večernja Bogosluženja i bdijenja.

Posebno svečano je bilo u Čikagu u kojem živi najbrojnija srpska zajednica u Americi. Po tradiciji poslije Bogosluženja bdijenja su nastavljena u crkvenim i manastirskim salama, a „čekanje Božića“ organizovano je i u srpskim klubovima.

U hramovima su čitane Božićne poslanice Srpske pravoslavne crkve, a u prigodnmim besjedama sveštenici su isticali značaj ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se najčešće praznuje u krugu porodice. Srpsku zajednicu u Americi u jednoj velikoj porodici, kako je naglašeno, okuplja srpska crkva čime se čuva identitet i veza sa otadžbinom i zavičajem.

A tradicija se kod Srba i u Americi poštuje i kada je riječ o božićnoj trpezi na kojoj su uz česnicu bili pečenje i domaća, srpska pića.Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc