izbori grafika
ZAGREB
- Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija, trebati razmisliti o situaciji u nekim županijskim organizacija gdje su ostvareni lošiji rezultati.

Već u prvim minutama nakon zatvaranja biračkih mjesta SDSS je imao dva zamjenika župana, Đorđa Čurčića u Vukovarsko-srijemskoj i Radomira Čvarkovića u Osječko-Baranjskoj županiji, četvoricu načelnika općina u Vrhovinama, Borovu, Negoslavcima i Markušici, kao i trojicu zamjenika načelnika iz redova nacionalnih manjina u Kneževim Vinogradima, Popovcima, Viljevu i Starim Jankovcima. Razlog je tome što nisu imali protukandidata.

Prema privremenim rezultatima, SDSS je i dalje na vlasti u općinama s većinskim srpskim stanovništvom u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, osim u Trpinji, gdje se za načelnika ide u drugi krug. Zamjenik gradonačelnika Vukovara i dalje je Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba (DSS), koji je sa stotinjak glasova razlike pobijedio SDSS-ovu Vesnu Vujić.

U Karlovačkoj županiji kandidat SDSS-a Mirko Martinović zamijenio je dosadašnjeg dožupana Sinišu Ljubojevića (DSS), a Neven Ivošević, također iz SDSS-a, u borbi za dogradonačelničko mjesto u Ogulinu pobijedio je svoje protukandidate iz DSS-a i SDP-a.

Kako je u razgovoru za Novosti kazao Dejan Mihajlović, novi-stari načelnik općine Krnjak i predsjednik organizacije SDSS-a Karlovačke županije, rezultati izbora su u skladu s njihovim očekivanjima.

- Pored mjesta zamjenika župana, dogradonačelnika u Ogulinu i načelnika u Krnjaku, gdje imamo i većinu u općinskom vijeću, osvojili smo i mjesta zamjenika načelnika u općinama Saborsko i Plaški. Na izbore smo samostalno izlazili u općinama i gradovima, ali nismo išli sa županijskom listom. S obzirom na dobre rezultate, na narednim izborima ćemo imati i nju - rekao je Mihajlović.

- Tokom kampanje nismo koristili medije nego smo obilazili ljude od vrata do vrata. Rekli smo im što možemo, znamo i želimo učiniti u narednom periodu i nismo se bazirali na ono što govore drugi - dodao je Mihajlović koji smatra da je ukupan rezultat zadovoljavajući, ali daleko od onoga za koji se kao stranka mogu izboriti.

Dožupan Ličko-senjske županije Nikola Lalić očuvao je svoju poziciju, kao i SDSS u Udbini, Donjem Lapcu i spomenutim Vrhovinama. Ova stranke je dobre rezultate ostvarila i u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je za dožupanicu ponovno izabrana Anja Šimpraga, kao i načelnici općina oko Knina uz pripadajuću većinu u općinskim vijećima. Milan Đurđević, mladi kandidat SDSS-a, pobjedom u općini Biskupija je uspio očuvati vlast SDSS-a, pobijedivši protukandidatkinju, nezavisnu Radmilu Drezgu, a uspjeh je postignut i u općini Civljane.

U Zadarskoj županiji, odnosno u Gračacu, koalicija na čelu s Goranom Đekićem nije briljirala, ali je uspio ući u drugi krug gdje će se sučeliti s dosadašnjom načelnicom Natašom Turbić iz HDZ-a, dok je za zamjenicu načelnika iz redova srpske manjine izabrana Rajka Rađenović. U Benkovcu je veći broj građana glasao za DSS negoli za SDSS, ali je zato Obrovac ostao utvrda ove stranke, i to zahvaljujući dobroj suradnji s HDZ-om.

Što se Primorsko-goranske županije tiče, tamo je, uz podršku velike koalicije u kojoj je bio i SDSS, poziciju dožupana zadržao Petar Mamula, pobijedivši izazivača Jovicu Radmanovića iz DSS-a. Po riječima Milana Erakovića, predsjednika županijskog SDSS-a, izborna očekivanja u toj županiji su ostvarena.

- Osim što je pobijedio Mamula, imamo vijećnika u Rijeci, Vrbovskom i Viškovu. Koalicija se priprema za drugi krug izbora za čelne ljude u Rijeci i Viškovu - rekao je Eraković.

Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući unutarstranačkim nesuglasicama i nezadovoljstvu pojedinih članova koji su se, kad nisu dobili kandidaturu stranke, kandidirali kao nezavisni, izgubio Glinu i Hrvatsku Kostajnicu. U Topuskom je dosadašnja zamjenica načelnika Jelena Roknić uspjela sačuvati svoj položaj. S druge strane, SDSS je osvojio donačelničko mjesto u Hrvatskoj Dubici i zadržao položaj načelnika i većinu u vijeću u općini Gvozd, dok načelnik Dvora Nikola Arbutina, koji je osvojio više glasova od ostalih protukandidata, ide u drugi krug izbora s Markom Tepšićem iz DSS-a.

Dožupan u Virovitičko-podravskoj županiji ostao je SDSS-ov Igor Pavković, a u Požeško-slavonskoj Miroslav Grozdanić iz DSS-a, s tim da je u toj županiji Nikola Ivanović iz SDSS-a preuzeo mjesto zamjenika gradonačelnika Pakraca od Gorana Labusa iz DSS-a. U Brodsko-posavskoj županiji SDSS je osvojio mjesta zamjenika načelnika u Okučanima i Dragaliću.

Da je ova stranka ostvarila značajan rezultat na izborima smatra i Milorad Pupovac, saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a.

- U najvećem broju izbornih jedinica potvrdili smo svoje prethodne rezultate, koji su u nekim mjestima bili ugroženi zbog onih koji su se okrenuli protiv SDSS-a. Na nekoliko izbornih točaka susreli smo se s lošijim rezultatom što mora biti predmet analize stranke. Generalno gledajući u odnosu na stanje u kojem se politika SDSS-a našla u proteklih nekoliko godina i koje se prenijelo na ovaj izborni ciklus, mislim da možemo biti izrazito zadovoljni rezultatima koje smo postigli, kao i s onima koje u drugom krugu gotovo sigurno možemo postići u Dvoru, a vjerojatno i u Gračacu i u Trpinji – rekao je Pupovac za Novosti.

Ukazao je i na nekoliko sredina u kojima njegova stranka nije ostvarila željeni rezultat.

- Rezultati u Sisačko-moslavačkoj županiji su ispod naših očekivanja, a njihov uzrok su najvjerojatnije unutarnji odnosi u županijskoj organizaciji koji nisu bili harmonizirani. Budući da za to postoje pretpostavke, SDSS će se u toj županiji vratiti u staru formu. Pred nama ostaje i pitanje nekoliko manjih općina u kojima su napravljeni propusti i to ne samo na izborima, nego i u ranijem razdoblju u kojem su ljudi očekivali da im se posvetiti više pažnje – zaključio je on.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc