sdss dvor analiza
DVOR NA UNI - Izvršni odbor Općinske organizacije SDSS-a Dvor sinoć je analizirao izborni rezultat za načelnika općine, općinsko vijeće i zamjenika župana.

Opća je ocjena da su sa osvojena 803 glasa za predstavničko tijelo, 1006 glasova za načelnika Arbutinu iako ide u drugi krug, postignuti zadovoljavajući rezultati. Međutim, takođe je rečeno kako je ostvareni rezultat za kandidata za zamjenika župana Bogdana Rkmana (486) glasova daleko ispod očekivanja i predstavlja totalni podbačaj.

“Definitivno je jasno da posao za dožupana nismo odradili”, rečeno je.

Prisustvujući sjednici sam Rkman je rekao: Došao sam po dvije osnove. Jedna je politička da vam kao predsjednik Izvršnog odbora stranke dadem punu i maksimalnu podršku za drugi izborni krug i na mene računajte, bez obzira na vaš slab doprinos mojem izbornom rezultatu, na sve što vam mogu pomoći. Kao što sam Dvoru pomagao i činio sve što je u mojoj moći od 2005 godine kao da je moja matična, a ne jedna od 103 stranačke organizacije o kojima sam brinuo. Drugi razlog mog dolaska je čisto ljudski i prijateljski, da kroz otvoren razgovor zaključimo gdje leži uzrok podbačaja za kandidaturu za dožupana u Vašoj organizaciji?”

U otvorenom razgovoru naglašeno je da je stvoren širok front i blok protiv svih stranačkih kandidata i to za sve nivoe kandidatura. “U takvoj situaciji smo procjenili da je binije fokus pažnje usmjeiti na kandiata za načelnika kojih je ukupno bilo pet i općinsko vijeće za koje se kandidovalo šest lista. Opća percepcija je bila da na osnovu svojeg angažmana i rada na području općine Dvor kao uostalom i na čitavoj županiji, pomoći Crkvi, građanima, idejama koje je zajedno sa nama nastojao realizirati i realizirao ih u najvećem dijelu – SDSS-ov kandidat za zamjenika župana je neprikosnoven, U tom kontekstu posebno naše starije birače smo instruisali da glasaju na listićima za načelnika i vijeće. Napravili smo krivu procjenu, podbacili smo i prvi put se dogodilo da kandidat SDSS-a u Dvoru dobije manje glasova.

Tokom analize zaključeno je da je na svega jdno ili dva od ukupno 12 biračkih mjesta kampanja odrađena potpuno stranački jednako favorizujući sve kanddate što pokazuju i brojke u kojima nema bitnijeg odstupanja u rezultatu za načelnika, vijeće i dožupana. Jedno od tih biračkih mjesta je Oraovica. Sa druge strane apsolutna disproporcija je na dva biračka mjesta u samom Dvoru, te Matijevićima. U Matijevićima je SDSS-ov kandidat dobio više glasova od protivkandidata, ali istovremeno je dobio čak 100 glasova manje od stranačke liste za opštinsko vijeće!!!

U općoj kakafoniji stranačkih listića u kojoj se ljudi teško snalaze, prema riječima Ljubana Milakovića dugogodišnjem stranačkog iskrenog aktiviste, na jednom od biračkih mjesta za koje se postojala precizna uputstva da se osim za načelnika i Vijeće, te županijsku skupštinu i župana, glasa na plavom listiću za kandidata za dožupana pod rednim brojem “2”, ta “dvojka” je, prema procjeni čak u tridesetak slučajeva otišla ne manjinskoj listi za dožupana već ko zna kojoj listi pod tim brojem!!!

Takođe je ukazano na činjenicu da je na stranačkoj listi za općinsko vijeće bilo kandidata koji nisu članovi stranke ali su svojem imenom i lokalnim ugledom doprinijeli rezultatu liste. Slijedom činjenice da nisu stranački orijentisani nisu ni bili previše zainteresovani za “guranje” komletne, već samo parcijalne, stranačke priče!

Na biračkim mjestima u općini Dvor kandidat SDSS je imao manjak od 120 glasova, koliko u glas iznosi i ukupan manjak i izborni poraz!!!

U nastavku sjednice dogovarane su tehničke i ostale pripreme za drugi krug izbora za načelnika 4. juna 2017.

“Budite oprezni. Istina razlika je velika u vašu korist, ali dugi krug izbora su posvema drugačiji izbori po svojem modelu . Smatrajte ne da krećete od 700 glasova u plusu već od nule! Jer kako je bio stvoren front protiv SDSS-a i mene kao kandidata biće stvoren i sada protiv vas. Možda i više i jače. Ne samo dvorska već i neke druge organizacije, čast izuzecima koji su apsolutno stranački radili za sve kandidate poput Vrginmosta, Kostajnice, Sunje, Kukuruzara, Topuskog…, olako u svojoj percepciji vidjeli mene kao favorita pa se, shodno percepciji i nije trebalo posebno truditi – i svima nam se razbilo o glavu! Ovo iskustvo neka vam bude pouka za pobjedu u drugom izbornom krugu, zaključio je Rkman.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc