pupovac stanimirovic
BOROVO SELO
- Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih dvadeset godina vodstvo stranke je preuzeo od dr. Vojislava Stanimirovića, koji je danas izabran za predsjednika Glavne Skupštine stranke.
 
Na sjednici održanoj u Vukovaru, odnosno Borovo Naselju u istoj sali u kojoj je prije dvadeset godina – 5. marta 1997. godine stranka osnovana, za potpredsjednike Glavne Skupštine izabrani su Mile Horvat i Igor Pavković.
 
Uz novog predsjednika dr. Pupovca SDSS ima i nove dvije potpredsjednice Draganu Jeckov i Anju Šimpraga, kao i dvojicu novih potpredsjednika Dejana Mihajlovića i Jugoslava Vesića.
 
I na ovoj Izvještajno-izbornoj Skupštini dodjeljena su najviša stranmačka priznanja OLaketa “Miloš Vojnović”, a ovogodišnji lauerati su Lazo Gunj, Nikola Kalat i Miloš Kepčija.
 
Glavna Skupština izglasala je novi saziv Glavnog odbora stranke, te Nadzorni i Statutarni odbor.
 
Izvještaj o radu u protekle 4 godine kojeg je prezentovao dosadašnji predsjednik stranke dr. Stanimirović jednoglasno je usvojen. U izvještaju su navedene izborne aktivnosti, stranke, rad stranke i njenih predstavnika na poboljšanju položaja Srba u RH, ukazano je na kvalitetne odnose sa SPC-om, ali i na brojne verbalne medijske i druge napade, uvrede, laži…kojima su lideri stranke izloženi u protekle četiri godine – vrijeme za koje je i podnošen izvještaj.
 
Jednoglasno su usvojene i nove programske smjernice koje je delegatima predstavio dr. Pupovac, a među najbitnije ističemo: Organizacijska i kadrovska efikasnost, razvoj srpskih zivotnih sredina, SDSS ce se zalagati za donosenje Zakona o potpomognutim podrucjima i osnivanje Fonda za razvoj potpomognutim podrucjima,, participacija Srba u institucijama i javnim poduzecima, svojim djelovanjem osloboditi ljude straha,razvoj investicija, rjesenje posljedica rata, saradnja s drugim politickim strankama koje su za suradnju raspolozene.
  
Osim izbornog djela Skupština je imala i svečarski karakter kroz prezentaciju raskošne monografije povećene dvadesetogodišnjici postojanja i rada naše stranke. Monografiju je predstavo njen autor Boro Rkman.
 
Delegate skupštine pozdravili su brojni gosti; gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić koji se prisjetio perioda mirne reintegracije – jedine uspješne misije UN-a – koju je provodio zajedno sa dr. Vojislavom Stanimirovićem. Skupštini su se prigodnim riječima obratili Bojan Glavašević ispred SDP-a, u ime HDZ-a Tomislav Čuljak, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković, predstavnik HNS-a Vladimir Ham i drugi gosti.
 
Skupštini je prisustvovao Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.
 
Po završetku sjednice Glavne Skupštine održana je i konstitutuvna sjednica novog Glavnog odbora stranke koji je, uz ostalo potvrdio, sastav Predsjedništva stranke u kojem će, uz predsjednike stranke i Glavne Skupštine i njihove zamjenike, uz generalnog sekretara i predsjednika Izvršnog odbora kao pridruženi članovi djelovati predsjednik Zajedničkog Vijeća opština, te predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc