dragana jeckov
ZAGREB
- Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina djelovanja biti briga za prava nacionalnih manjina, s posebnim naglaskom na prava pripadnika srpske nacionalne manjine, te kako će se zauzimati za veću prisutnost žena u politici.
 
Kao pripadnica te manjine i saborska zastupnica nadam se da ću pridonijeti i većem angažmanu žena u politici, prije svega u manjinskom djelu, rekla je Jeckov za Hinu.
 
Jeckov u Saboru mijenja stranačkog kolegu Milu Horvata, dolazi iz općine Negoslavci pokraj Vukovara, diplomirana je pravnica, a politikom se na lokalnoj razini bavi više od 10 godina. Bila je vijećnica općinskog vijeća, a od 2006. obnaša dužnost tajnice Skupštine Zajedničkog vijeća općina.
 
Nova zastupnica, upitana za probleme srpske manjine, kaže da su oni mnogobrojni i raznovrsni.
 
Mi ćemo, sukladno našem programu, voditi brigu o položaju srpske nacionalne manjine koji trenutno nije baš zadovoljavajući, ističe Jeckov.
 
Posebno nam je važno obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zakonodavno je to dobro uređeno, no postoje tu i problemi, a tiču se registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Taj problem je dugotrajan, datira od mirne reintegracije i nije dobro uređen, dodala je.
 
Područje njezinog, odnosno interesa njezine stranke, bit će i zapošljavanje pripadnika srpske nacionalne manjine u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.
 
Mi smo najveća nacionalna manjina i shodno tome pripadaju nam određena prava, kao i obveze koje poštujemo, kaže zastupnica SDSS-a.
 
Rekla je kako se nada da će njezin ulazak u Hrvatski sabor biti poticaj drugim pripadnicama srpske nacionalne manjine da se više angažiraju u politici.
 
Ako i jedna žena uđe aktivno u politiku poslije mene, to ću smatrati uspjehom, kaže Jeckov te navodi kako je njezina stranka posljednjih godina ozbiljno radila na tome da što više žena uključi u politiku.
 
Formirali smo Aktiv žena SDSS-a s namjerom da povećamo participaciju pripadnica srpske nacionalne manjine u politici, kaže Jeckov i dodaje kako osobno zagovara aktivnije uključivanja žena na lokalnoj razini, kroz općinska, gradska i županijska vijeća.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc