pandza bjelajac
SISAK
- Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko Jovičić najoštrije su osudili današnji verbalni i pokušaj fizičkog napada predstavnika HSP u županijskoj Skupštini Ivice Pandže na zamjenika župana iz srpske nacionalne manjine Dušana Bjelajca.

Po završetku aktuelnog sata županijske skupštine vijećnik Pandža prišao je stolu za kojim je sjedio Bjelajac, uputio mu niz verbalnih uvreda i kao kulminaciju anticivilizacijskog ispada, ispred njega podigao sto i njime tresnuo na pod. Mučnu sitauciju dodatno su pojačale razbijene čaše i bokali sa vodom koji su se porazbijali na podu dvorane!

Danas smo u Kutini na sjednici županijske Skupštine ponovo svjedočili nastavku kampanje vijećnika HSP-a prema legitimno izabranim srpskim predstavnicima. Ono što je doživljavao u četvorogodišnjoj konstanti dosadašnji dožupan Rkman otišlo je nažalost i korak dalje pokušajem fizičkog napada na sadašnjeg dožupana. U demokratski uređenoj državi i njenim institucijama nezamislivo, ali nažalost istinito!

Audio snimak incidenta (RTV Banovina)
U zaštitu dožupana Bjelajca neposredno nakon incidenta kao i u pauzi koja je potom uslijedila stali su Oluić i Jovičić. „Iako pripadamo različitim političkim opcijama, građanski, ljudski, politički, moralni…, kao i osjećaj pripadnosti istoj nacionalnoj zajednici nalagao je vijećnicima da stanu u odbranu izabranog predstavnika svoje manjine“.

Raduje nas činjenica što je u Bjelajčevu zaštitu, kao i u niz slučajeva dosadašnjih napada na Rkmana, stao župan Ivo Žinić. Žalosti nas činjenica što se napadi HSP-a nastavljaju, kao i činjenica da županijska Skupština izgleda da nema instrumenata kojima bi srpske predstavnike u izvršnoj vlasti zaštitila i omogućila im nesmetan rad?! Zato apelujemo na vodstvo Županije da iznađe model zaštite svakoga ko na bilo koji način prisustvuje sjednicama predstavničkog tijela. U tom cilju vodstvo Županije u predstavnicima SDSS-a ima otvorenog partnera.

pandza bjelajac 1
Današnji incident u Kutini još više žalosti ako ga posmatramo van okvira Sisačko-moslavačke županije u širem kontekstu atmosfere poslednjih nedjelja prema Srbima u Republici Hrvatskoj. I ne samo prema Srbima već prema dobrom djelu civilizacijskih normi na čije se poštivanje RH obavezala prilikom ulaska u Evropsku Uniju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc