Milorad Pupovac
ZAGREB - Član novog Zakona o braniteljima u Hrvatskoj koji govori da su agresiju na tu zemlju tokom proteklog rata izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, za predsednika SDSS-a i SNV-a Milorada Pupovca je element ratne retorike, što je loše za međudržavne odnose Hrvatske i Srbije.

"Ne smemo stvarati pretpostavke za nove sukobe niti produbljivati stare", rekao je Pupovac u Saboru komentarišući pomenuti zakon.

Zapitao je istovremeno i koliko je trošak po tom zakonu racionalan za državu, te kakav će biti odnos između populacije veterana, članova šire porodice i ostalih građana Hrvatske.

"Kad dobijemo odgovore na ta tri pitanja moći ćemo da donesemo i konačan sud. Dodatno, iskazujemo svoju rezervu i neslaganje s određenim odredbama. Ja i moj klub imamo pravo da postavljamo ta pitanja, neće nam niko začepiti usta", rekao je Pupovac u Saboru.

Osvrnuo se na reči srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je juče rekao da predlog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara "Pandorinu kutiju" jer će se onda u Srbiji doneti još 500 zakona o tome šta je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili "Oluji".

"To je za nas neprihvatljivo. Voleo bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele, ja se stavljam u njihovu poziciju i razumem šta ih muči, ali bih zamolio da i oni razumeju probleme Srba i ono što Srbi neće prihvatiti", rekao je Vučić.

Pupovac se posebno kritički osvrnuo na izjavu Vladimira Šeksa koji je, a nije bio jedini, Vučića u Saboru, inače, nazvao četnikom.

"Bilo bi bolje da nisam ni video ni čuo šta je rekao Šeks jer to ne bi trebalo da ima mesta u javnom prostoru. Predsednik Srbije ne treba da se meša u hrvatski zakon, ali ako se tiče međudržavnih odnosa ili istorijskih tema, a ovo jeste jedna od istorijskih tema, onda može izraziti svoje mišljenje, ali mešati se ne može. Ako to ugrožava nastavak dijaloga, a ugrožava, onda iskazati neku vrstu zabrinutosti može svako", rekao je Pupovac.

Rasprava o pomenutom zakonu počela je juče u Hrvatskom saboru, a Pupovac, iako se prijavio za diskusiju, nije učestvovao zbog odlaska na službeni put.

Za SDSS je od samog početka predloženi zakonski predmet neprihvatljiv, a kako je moglo da se čuje u Saboru HDZ nije uspeo da nagovori Pupovca da ta stranka promeni stav.

SDSS je, naime, još prošle sedmice poručio da im je neprihvatljiva formulacija o "oružanoj agresiji koju su izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", koju je nazvao pokušajem ozakonjenja dela ratne propagande i lošom za odnose Hrvatske i Srbije, ali i međuetničke odnose u samoj Hrvatskoj.

Nakon reakcije predsednika Vučića, juče se u Saboru s nestrepljenjem očekivalo Pupovčevo izjašnjavanje, dok su raspravu sa galerije pratili brojni veterani.

Kada je Pupovčevo obraćanje izostalo zbog službenog puta spekulisalo se da o mogućem dogovoru sa HDZ-om, iz kojeg, pak, uveravaju da nisu ni tražili od SDSS da odustane od prvobitnog stava.

Pupovac i SDSS su ipak bili tema jučerašnje rasprave kroz kritike drugih zastupnika.

"Vaša je dužnost u ime hrvatskih branitelja da zaustavite izjave vašeg koalicionog partnera Milorada Pupovca koji upoređuje generala Janka Bobetka, koji je bio pripadnik Prvog sisačkog partizanskog odreda, sa ratnim zločincima Ratkom Mladićem, Babićem i ostalima. Ne sme se dopustiti u hrvatskoj državi da nam čovek iz druge države, sada predsednik Srbije upućuje poruke o hrvatskom zakonu o braniteljima", rekao je HDZ-u mostovac Miro Bulj, koji je takođe Vučića nazvao četnikom.

Vučiću je, pak, poručio da "plati ratnu štetu od 45 milijardi evra" pa će, rekao je, "biti i za Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije".

Inače, Zakon o braniteljima kritikovali su i s leve i desne strane Sabora i to pre svega zbog troška koji bi on proizveo, a koji bi, kako je rečeno, do 2025. državu koštao 5,5 milijardi kuna.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc