boris milošević
ZAGREB
- Hrvatska Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, u kojem je donekle ublažena definicija o oružanoj agresiji Umjesto “velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine”, spominje se da je oružanu agresiju na Hrvatsku poduprla pobuna “dijela srpskog pučanstva u RH”. Prva je formulacija izazvala oštre reakcije SDSS-a, ali i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je prijetio donošenjem “500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji”.

Nova je verzija, objašnjava ministar branitelja Tomo Medved, usuglašena nakon javne rasprave i prvog čitanja u Saboru.

U SDSS-u, međutim, nisu zadovoljni ni novim rješenjem. “Ova formulacija može otežati položaj Srba u Hrvatskoj kroz daljnju kolektivnu stigmatizaciju, a svakako će dodatno narušiti komplicirane odnose Beograda i Zagreba” komentirao nam je Boris Milošević. Tvrdi kako se istodobno zanemaruju ili nedovoljno ističu važne godišniice, čije bi obilježavanje moglo doprinijeti politici pomirenja u Hrvatskoj, poput potpisivanja Erdutskog sporazuma i dovršetka mirne reintegracije Podunavlja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc