dj
Izveštaj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2016. godinu o kojem ste nedavno diskutirali u Saboru, nekako je ostao u senci jezika kojim ste govorili?


Da, i na žalost. Moje izlaganje, između ostalog, odnosilo se na katastrofalni položaj svih penzionera u Hrvatskoj. Taj odnos je 1 naprema 1,17 što je na samom dnu evropske lestvice, i u dogledno vreme je takvo stanje neodrživo. Za ilustraciju, u Hrvatskoj postoje penzioneri koji imaju penziju manju od 500 kuna i njih je u 2016. godini bilo 94.643 što je katastrofalan podatak. Pokušajte zamisliti život penzionera koji je ceo svoj radni vek časno i pošteno radio, i koji danas preživljava sa sredstvima koja nisu dovoljna ni za podmirivanje osnovnih režijskih troškova. Žao mi je što u parlamentu očigledno postoje grupacije koje nisu slušale o čemu sam govorila nego kako sam govorila.

Ja sam u Saboru govorila materinskim jezikom i priznajem da nisam očekivala takvu burnu reakciju. Ja sam se tada fokusirala na sadržinu rasprave, a ne na jezik kojim govorim i nikako mi nije bila namera nikoga provocirati

Kako ste se nosili sa ‘medijskom pažnjom’ koja vam je posvećena nakon što ste govorili čistom ekavicom?

Za mene je bilo poražavajuće što određene grupacije nisu čule, ili nisu htele čuti podatke koje sam iznosila, a koji su - da ponovim - katastrofalni i uznemirujući. Ja sam govorila materinjskim jezikom i priznajem da nisam očekivala takvu burnu reakciju. Ja sam se tada fokusirala na sadržinu rasprave, a ne na jezik kojim govorim i nikako mi nije bila namera nikoga provocirati jer nisam govorila samo o jednoj grupaciji već o svim penzionerima. Ako će mi neko uzeti za zlo što nisam rekla ‘umirovljenik’, jako mi je žao što je moja diskusija izazvala takvu reakciju. Nakon što su zbog mog govora upućeni prigovori Odboru za pritužbe i Odboru za ustav i zakonodavstvo, razgovarala sam sa predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem i on mi je rekao da će od stručnih službi zatražiti tumačenje da li imam pravo govoriti na materinskom srpskom jeziku, pa ako hoćete i zavičajnom govoru, ili nemam. Ja verujem da ću to tumačenje dobiti vrlo skoro, i sukladno tumačenju ja ću se i ponašati.

SDSS podržava Vladu Andreja Plenkovića, kako ocenjujete vašu saradnju imajući u vidu vreme koliko ste saborska zastupnica?

Saradnja je odlična i moram reći da klub zastupnika SDSS-a u svojim redovnim kontaktima, kroz sastanke parlamentarne većine, tu saradnju i dalje usmerava u kvalitetnom smeru. Mi smo generalno zadovoljni saradnjom, međutim ono čime nismo zadovoljni je dinamika rešavanja problema srpske zajednice, i to svaki put na našim sastancima ističemo. Tu saradnju želimo i unaprediti na način da se već jednom ono što smo dogovorili i reši. Mi smo upravo ti koji pokušavamo ubrzati da stvari krenu u dobrom i pozitivnom smeru.

S obzirom na iskustvo koje ste stekli u Zajedničkom veću opština, i rada u Hrvatskom saboru, da li većinski narod razume manjinske probleme, a posebno probleme srpske zajednice?

Retki su oni koji razumeju probleme srpske zajednice. Ono što sam primetila jeste da se neki zahtevi nas saborskih zastupnika, predstavnika srpske zajednice, doživljavaju na način da mi samo nešto tražimo, da samo imamo nekakve zahteve, a to naprosto ne stoji. Naši zahtevi su uglavnom u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, sa zakonima koji uređuju manjinsku tematiku i nikada niko od nas nije tražio više od toga. Druga stvar je što postoje zakonske odredbe koje su jasne i precizne, a koje se ne primenjuju.

Kojim će se temama u Hrvatskom saboru baviti klub SDSS-a nakon zimske pauze?

Vrlo smo precizno to dogovorili. Pre svega bavićemo se elektrifikacijom mesta u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo jer je neshvatljivo da je pripadnik našeg naroda izmislio struju, a da u srpskim selima struje nema ni u 21.veku. To je jedna od tema koja ne može čekati. Nadalje tu je i pitanje obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sa kojim se također moramo vrlo ozbiljno baviti. Ono što je nama također veoma važno je funkcionisanje naših opština te izmene zakona o regionalnoj i područnoj samoupravi. Time će se doći do jednog uravnoteženijeg razvoja jer su na žalost srpske opštine u pravilu nerazvijene, a novom podelom, odnosno novim indeksom razvijenosti, naše će opštine dobiti značajnija sredstva sa kojima će moći unaprediti životni standard. Jednako važno nam je i funkcionisanje institucija jer, kao što vam je poznato, u međuvremenu su popunjena mesta u izvršnoj vlasti tako da smo dobili novog pomoćnika ministra uprave, a do određenih promena došlo je i u MUP-u. Nikada do sada nismo imali ovoliki broj državnih funkcionera, i sve su to stvari koje su rezultat rada SDSS-a u jesenjem zasedanju. Ono što nas nikako ne može zadovoljiti je kadrovsko stanje na županijskom nivou čime ćemo se također baviti u narednom periodu.

Osim što ste saborska zastupnica vi ste i supruga i majka, kako usklađujete saborske i porodične obaveze?

Za sada, i iz ove perspektive, mislim da dobro funkcionišemo jer ja zaista spadam u one sretnice koje imaju pomoć porodice, a pre svega tu mislim na supruga i moju svekrvu koja brine o našem sinu. Oni su uvek na raspolaganju, u odlascima i dolascima, jer uvek mi fali malo vremena za opušteno druženje sa porodicom. Kao majka, priznajem, to teško podnosim, a i kao supruzi mi to dosta teško pada. Međutim, sa druge sam strane svesna da radim ozbiljan i odgovoran posao koji želim raditi maksimalno savesno i pošteno. Trudim se biti upravo takva.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc