dss smz
GLINA
- Jednoglasnom odlukom za predsjednika ZO Županijske organizacije DSS-a Sisačko-moslavačke županije izabran je dr,Dušan Bjelajac, za potpredsjednika Milan Ćalić a za sekretara Dragan Ivković.

Izabrani su i članovi vijeća: za člana vijeća izabran je Dalibor Kukuruzar zamjenik načelnika Općine Kukuruzari, Miloš Džebro, Nada Vlajković, te ostali članovi vijeća.

Osnivanju županijske organizacije prisustvovali su i gosti:zamjenica gradonačelnika Gline (iz reda srpske zajednice) Branka Bakšić Mitić te zamjenik grada Hrvatska Kostajnica (iz reda srpske zajednice) Milan Vukelić.

- Izvod iz programske deklaracije DSS-a

Dvadeset četiri godine od samostalnosti Republike Hrvatske, dvadeset jednu godinu nakon završetka rata i 18 godina nakon mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, Srbi u Hrvatskoj nemaju zadovoljavajući, minimalni, status koji nam omogućava i garantira razvoj i opstanak. Znatan dio pripadnika srpske zajednice živio je na područjima koja su u hrvatski pravni poredak integrirana Bljeskom i Olujom, a ti su prostori najgrubljeekonomski i demografski devastirani. U tom dijelu zemlje danas ima manje od polovine predratnoga stanovništva, a samo trećina predratnoga broja radnih mjesta. Srbi su od nastajanja Hrvatske, a posebno nakon „Oluje“ bili izloženi zakonskimi drugim ograničenjima u ostvarivanju elementarnih ljudskih i građanskih prava. Posljedica nerješavanja problema srpske zajednice u Hrvatskoj jesu i ne rješavani problemi od stambenog zbrinjavanja, obnove ratom uništenih kuća, obrazovanja, prava zastupljenosti i zapošljavanja, poštivanja Erdutskog sporazuma, razvoja infrastrukture, ekonomskog razvoja područja sa srpskom većinom, te mnogi drugi. Nagomilani problemi rezultat su loših zakonskih rješenja te neodgovarajućeg rada institucija, nažalost, koje su podržavali i podržavaju pojedini srpski predstavnici. Dugi niz godina u Hrvatskoj dominira jedna politička stranka Srba koja je svoj položaj ostvarila vjerom srpskog naroda u nju, ali ona nije ispunila ni najmanja očekivanja, već manipulirala srpskom zaje dnicom u cilju interesa pojedinaca i hrvatske politike. Pojedini dosadašnji zastupnici i predstavnici srpske zajednice nisu marili za očuvanje srpskog jezika, mogli su, ali nisu riješili pitanje obrazovanja na srpskom jeziku i omogućili konzumiranje prava obrazovanja koje prakticiraju ostale manjinske zajednice. Obnova kuća i stambeno zbrinjavanje provode se prema Zakonu o obnovi i stambenom zbrinjavanju, Zakonu o PPDS-u i drugim aktima koji su na štetu Srba u Hrvatskoj. Reformom političkog djelovanja Srba u Hrvatskoj ne treba samo aktualizirati sve probleme, nego razvijati nove ideje, strategiju i pravce djelovanja kako bi srpska zajednica ostvarila mogućnost razvoja, a ne samo opstanka. Dosadašnjim ustajalim političkim metodama Srbi u Hrvatskoj polako nestaju, kroz asimilacijski proces, prirodno odumiranje i ekonomske migracije.

dss smz 1
-Proces koji zazivamo historijskog je karaktera, a želimo da se kao narod probudimo i ulijemo sebi te svim našim sunarodnjacima nadu, snagu i volju,da sačuvamo nacionalni identitet, razvijamo ga i stvaramo perspektive za svakog pojedinca ili organiziranu grupu Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srpski narod na području Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Primorja, Istre, Baranje i Slavonije vjekovima je, u teškim okolnostima, sačuvao svoje dostojanstvo, vjeru, narodnu pripadnost, jezik i sve što ga krasi kao narod. Gradeći svoju veličinu,srpski narod u Hrvatskoj dao je mnogo povijesnih, umjetničkih, književnih, vojnih, znanstvenih, humanih i sportskih velikana ovog ti ponosni. Sve što smo naslijedili obaveza nam je sačuvati, a budućim generacijama omogućiti sve ono što su naši preci omogućili nama –slobodu i dostojanstven život.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc