traktor
ZAGREB
- Nakon višemesečne rasprave, hrvatska vlada je prošle sedmice u celosti, ili delimično prihvatila sedam amandmana Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), kojim će biti poboljšan položaj izbeglih Srba, vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Sudeći prema usvojenim amandmanima, cenu zemljišta po kojoj će se ono davati u zakup neće određivati sudski procenitelji na tržišnim osnovama, nego će je utvrditi vlada posebnom uredbom, kao i za zemljište u državnom vlasništvu.

U parlamentarnoj Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci veruju da će se time izbeći davanje zemlje u bescenje na područjima na kojima ne postoji tržište zemljišta, pa ni tržišni kriterijumi.

Bez obzira na to što zakon ni u jednom delu ne spori pravo vlasništva onih koji su državi nedostupni ili im je boravište nepoznato, u konačnom tekstu dodatno je naglašeno da davanje u zakup njihovog zemljišta ne može biti pravna osnova za promenu vlasništva.

SDSS je procenio da je to potrebno kao poruka zakonodavca s obzirom na loša iskustava i primere uzurpacije vlasništva i zloupotrebe zakona, piše zagrebački Večernji list.

SDSS-ovi amandmani, naime, preciznije definišu i sam ugovor o zakupu, njegov sadržaj, razloge za raskid i revalorizaciju zakupnine.

Kad je reč o sredstvima od zakupnine, nju će u slučajevima kada je vlasnik nedostupan ili je njegovo boravište nepoznato na poseban račun prikupljati jedinica lokalne samouprave na čijem je području zemljište, a vlasnik će u svakom trenutku moći da zatraži da mu se taj novac isplati.

SDSS je amandmanima obezbedio i manji trošak za vlasnike čija se zemlja daje u zakup.

Polovinu troška uvođenja u posed umesto vlasnika snosiće lokalna samouprava.

Uz to, navodi se, gradovima i opštinama je omogućeno subvencionisanje troškova usklađivanja zemljišnoknjižnog stanja i za parcele u privatnom vlasništvu.

Važna je novina i da će vlasnik zemljišta koji je nedostupan ili nepoznatg boravišta nakon pet godina zakupa, bez obzira na to što je zemljište dato u desetogodišnji zakup, moći da zatraži da mu se njegovo zemljište vrati u poset, ali tek nakon što vlasnik pokupi usev.

Delomično je prihvaćen još jedan amandman SDSS-a, po kojem se površine za koje nije sređeno zemljišnoknjižno stanje neće moći unositi u planove zakupa.

Stranka je zapravo time htela da zaštiti građane koji su kao vlasnici parcela navedeni u vlasničkom listu ili u katastru, ali to nisu sproveli kroz zemljišne knjige, pa se kao vlasnik upisala država.

Inače, do usvajanja ovih amandmana došlo je nakon višemesečnih kritika SDSS kojima je traženo da se prilikom zakupa zemljišta posebna pažnj a posveti na vlasnike srpske nacionalnosti koji su još uvek u izbeglištvu i poslati im jasnu poruku da njihovo vlasništvo neće biti dovedeno u pitanje.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc