Milan Vrga
VRGINMOST - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji danas stiže u dvodnevnu posjetu Republici Hrvatskoj, sutra će boraviti u Vrginmostu i sastati se sa tamošnjim stanovnicima. Vučić će u Vrginmostu donirati opremu lokalnoj školu, a predviđeno je i da posjeti dvije familije.

Tim povodom telefonskim putem u jučerašnjoj emisiji “Točka na tjedan” N1 televizije govorio je načelnik opštine Vrginmost Milan Vrga:

Što za stanovnike Vrginmosta znači posjeta predsjednika Aleksandra Vučića?

Dolazak za čitav ovaj kraj znači da donosi poruku pomirenja i da bi građani osjetili da postoji nada za boljim životom. Nema razloga da posjet ne prođe mirno. Posjet Vučića je veliki događaj za ovaj kraj. U ovom trenutku su mišljenja podijeljena zbog mještana doseljenih iz Bosne ali mislim da nema razloga za incidente. “Radimo i nedjeljom da bi dočekali predsjednika kao pravi domaćini”

Što ćete reći predsjedniku Vučiću, kako se živi na Kordunu?

“Živi se dosta teško zbog iseljavanja i nedostatka radnih mjesta, očekujemo maksimalnu pomoć od Republike Srbije i predsjednika Vučića.

Imate li specifične probleme?

“Problemi postoje, ali o tome ćemo razgovarati s Vučićem. Konkretno, trenutno nemamo ništa što ćemo tražiti od predsjednika, drago nam je što dolazi, što ćemo mu biti domaćini.”

Kakav je sad suživot Hrvata i Srba?

“Suživot je dosta dobar, nema problema, oni postoje od pojedinaca, ali suživot je dobar. Nema razloga da bude problema prilikom posjeta predsjednika Vučića.”

Koji su najveći problemi Srba povratnika?

“Isto imamo problema s infrastrukturom, strujom, putevima, vodom i to su osnovni problemi mještana Vrginmosta i povratnika. Imam osjećaj da se nešto pomiče na bolje. Ne samo zbog SDSS-a nego i zbog HDZ-a, postoje obećanja da će svi ljudi biti opskrbljeni strujom i vodom.”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ne planira posjetiti Vrginmost, je li vam žao?

“Ne znam zašto se tako organiziralo, mi smo spremni dočekati i predsjednicu i voljeli bi da nas obiđe. Nadamo se drugom prilikom.”

Vrginmost je sat i pol vožnje južnije od Zagreba i sjedište je općine Vrginmost koja prema poslednjem popisu broji 2.900 stanovnika od čega 70 posto srpske nacionalnosti. Pa je tako i na prošlogodišnjim lokalnim izborima uvjerljivo pobjedio kandidat Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc