Dragana Jeckov
PETRINJA - Saborska zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov razgovarala je sa novinarom petrinjskog "PS Portala". Intervju prenosimo u cijelosti:

Dana 14. ožujka posjetili ste Hrvatsku Kostajnicu pogođenu poplavom i klizanjem tla u kojem je urušeno 15 kuća, a veći dio grada poplavljen. Kakvi su Vaši utisci?

Nakon obilaska spomenutog područja, bila sam zaista šokirana slikom koju sam tamo vidjela. Priroda nam je pokazala svoje najsurovije lice i još jednom nas upozorila da je trebamo poštovati. U razgovoru s ljudima kojima su kuće uništene, osjetila sam šok, nevjericu i zabrinutost što je potpuno razumljivo zbog svega šta im se desilo. Prava je sreća što je u pitanju samo imovinska šteta jer ona će se nadoknaditi. Vlada Republike Hrvatske je već poduzela najkonkretnije korake i pokazala solidarnost i socijalnu osjetljivost naspram onih koji su sada ozbiljno nastradali.

Planirate li organizirati pomoć građanima kojima je ova strašna nepogoda uništila obiteljske kuće i gospodarske objekte te ih ostavila bez i najosnovnijih sredstava za život?

Stranka (SDSS) kojoj pripadam će se uključiti na svim nivoima kako bi se pomoglo kao i županijska, gradska i općinska manjinska vijeća. Sakupljena pomoć će biti ravnomjerno podijeljena postradalima bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Vi dolazite iz okolice Vukovara, koliko Vam je poznato ovo područje? Imate li namjeru, poslije saznanja koje ste danas stekli, usmjeriti svoju pozornost i pozornost svojih kolega zastupnika na potrebe ovog područja koje je uvelike devastirano gospodarski, demografski i prometno? Što bi se moglo, kažimo, žurno, jer za čekanje nema vremena, učiniti da se bar malo sačuva stanovništvo koje je ovdje ostalo?

Kao koalicioni partneri sigurno da ćemo sugerirati poduzimanje potrebnih koraka i aktivnosti kako bi se kvaliteta života na spomenutom području podigla. Uopće, Klub zastupnika SDSS-kao jednu od najvažnijih odrednica svojeg djelovanja vidi u ravnomjernom razvoju svih područja RH .

Koji je stav Vašeg Kluba oko ratifikacije Istanbulske konvencije?

Klub zastupnika SDSS-a ima jasan stav o Istanbulskoj konvenciji i jasno smo ga isticali od samog početka. Podržavamo ratifikaciju Konvencije koja je usmjerena na sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja. Vlada RH se jasno odredila o potrebi ratifikacije te kao dodatno objašnjenje iznijela kroz formu Interpretativne izjave.

Da li glasovanje oko ratifikacije Konvencije može ugroziti stabilnost Vlade i saborske većine?

Ratifikacija IK uskoro će se naći u saborskoj proceduri i biti će prilike u raspravi iznijeti razloge za, ali biti će to prilika da zastupnici iznesu i razloge protiv. Iskreno se nadam da će to biti rasprava zasnovana na iznošenju suprotstavljenih stavova uz poštovanje demokratskih principa. Jedino u takvoj raspravi ima smisla učestvovati. Mišljenja sam da ratifikacija IK neće ugroziti stabilnost Vlade usprkos neslaganju nekih zastupnika čiji su svjetonazori jasni. Ne treba zaboraviti oporbu, koja ovaj put ima jasan stav i koja će podržati IK .

Vaš klub i Vi osobno sigurno pratite put i aktivnosti Predsjednice Republike po Južnoj Americi. U kojoj mjeri postoji Vaša suglasnost i potpora politikama koje Predsjednica predstavlja na svom putu?

SDSS je stranka koja baštini antifašizam i njene tekovine , uostalom i Ustav RH se temelji na takvim idejama. Retrogradno spominjanje režima koji su u suvremenoj Europi jasno odbačeni je nepotrebno i nekorisno za Republiku Hrvatsku. Veoma poštujem inicijativu i poziv Predsjednice upućen Predsjedniku RS A. Vučiću, jer je to bila inicijativa koja je mnoge iznenadila, neke krugove pozitivno a neke negativno, ali nesporno da je takav potez koristan za RH i zato ga treba pozdraviti. Koristan je jer prepoznata namjera Predsjednice da se dugogodišnji prijepori razriješe i da obje države krenu naprijed. Rezultati posjeta su danas jasno vidljivi i kroz izvjesno vrijeme biće još vidljiviji .
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc