Donja Bacuga kuca
Dvije su osnovne grupe faktora koje su imale uticaja na narodno graditeljstvo određenog kraja, a to su grupa prirodnih, i grupa društvenih faktora. Prvoj, prirodnoj grupi spada reljef, biljni pokrivač, geološki sastav tla, klima i dr., dok u grupu društvenih ubrajamo povijesne, društveno uređenje, privrednu djelatnost, kulturne i etničke karakteristike stanovništva, migracije, uticaje sa strane itd. Svi iz grupe prirodnih faktora mogu se identificirati i u narodnom graditeljstvu Banije, dok su ovi drugi često isprepletani i neistraženi, i teže ih je sa sigurnošću utvrditi.

Detalje smo predstavili u tekstu Narodno graditeljstvo u dvorskom kraju i na Baniji , a ovde prikazujemo fotografije kuća i građevina sa područja Gline, Donje Bačuge, Donje Mlinoge, Grabovca, Majskih Poljana, Majskog Trtnika, Ravnog Rašća i Velikog Šušnjara.

Fotografije je napravio pok. Gojko Lončar - Toljo, a velikodušno ih sa Vama podijelila Marija Ivančević.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc