Promocija dom Vukove zaduzbine 06
BEOGRAD - Na promociji knjige “Jovan Rašković u vremenu i sećanju” nadahnutu besedu je održao njegov prijatelj pesnik Matija Bećković.

Bećković je u prepunoj Svečanoj Sali Vukove zadužbine u Beogradu istakao da je Rašković bio naučnik, narodni tribun i političar, i ostao “nesmenjeni lider srpskog naroda u Krajini”.

Bećković je ponovio svoje uverenje da “otkad je srpskih vođa, od Jovana Raškovića nije bilo miroljubivijega.

Bećković je govorio i o svom prvom boravku među dalmatinskim Srbima, 1971. godine, na književnom skupu u Islamu Grčkom, koji je postao “rezervno” mesto zato što je odlukom lokalnih i republičkih vlasti i policije prethodno zabranjeno održavanje u Zadru. Svoje radove tada, u vreme bujanja hrvatskog nacionalizma, pred više hiljada dalmatinskih Srba govorili su Matija, Antonije Isaković, Desanka Maksimović, Borislav Mihailović Mihiz, Duško Radović i drugi istaknuti srpski pisci.

Sanda Rašković-Ivić je podsetila da je njen otac bio izuzetno ugledan i cenjen neuropsihijatar koga su zvali da se preseli u univerzitetske centre u inostranstvu, ali on je ostao u Šibeniku. Odatle je u leto 1991, proteran posle peticije koju je pod uticajem HDZ potpisalo nekoliko hiljada Šibenčana.

Zdravko Jokić je opisao Raškovićevu kratku političku putanju, ističući da je Rašković kada je video da se Srbima u Hrvatskoj uskraćuju politička prava osnovao Srpsku demokratsku stranku, napisao njen, i danas aktuelan, program.
Priređivač Danko Perić, naveo je da knjigu čine hronologija života i političkog delovanja akademika Raškovića, njegova autobiografija i sećanja savremenika. Sećanja savremenika čine 11 priloga, a autori su poznati srpski neuropsihijatri i Raškovićevi politički saradnici, među kojima je najviše Krajišnika.

Knjiga "Jovan Rašković u vremenu i sećanju", prvo izdanje Srbske čitaonice "Dr Jovan Rašković", može se kupiti u prostorijama Čitaonice, Beograd, Ulica Zmaja od Noćaja 12, stan broj 2, svakog radnog dana od 10 do 14.30 časova ili poručiti preko telefona 011 3281793.
Cijena: 500 dinara.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc