tihomir stanic
BEOGRAD - Već devet godina glumac i producent Tihomir Stanić priprema se da snimi film o Jasenovcu, ali ne može da nađe finansijera.

Tražio je pomoć državnih institucija, privatnih firmi, prijatelja, dobijao obećanja, ali dalje od toga nije odmakao. Ipak, u razgovoru za "Vesti" otkriva da će ovaj veliki projekat biti gotov iduće godine.

- Grad Inzbruk mi je pomogao. Do sada sam sve filmove radio kako bih se izveštio da što bolje uradim Jasenovac - kaže Stanić. On dodaje da će film biti njegov lični i moralni dug prema stradalima i preživelim logorašima.

- Imam dug i prema svom bratu Bogdanu koji se vratio iz Engleske da mi pomogne u vezi s filmom, ali se u međuvremenu razboleo i umro. Odrastao sam 12 kilometara od logora Jasenovac, u Kozarskoj Dubici, a celo moje detinjstvo obeleženo je pričama o tom ustaškom logoru. Slušao sam ih od majke, od rođaka, upoznao sam ljude koji su preživeli to užasno mesto - kaže Stanić.

On objašnjava da će u filmu predstaviti sudbinu dve devojčice koje je iz logora spasla Diana Budisavljević.

Dodaje da je na scenariju radio veoma temeljno, na osnovu brojnih istorijskih izvora.

- Imam dokumenta Državnog arhiva Hrvatske, Muzeja genocida u Srbiji i Republici Srpskoj. Konsultovao sam mnoge stručnjake. Moj profesor ruskog jezika iz Kozarske Dubice Simo Brdar bio je kustos u Jasenovcu uoči izbijanja rata devedesetih godina i lično je spasao tu arhivu - otkrio je Stanić i najavio da će bez obzira na sve poteškoće, film o Jasenovcu "biti gotov u leto sledeće godine".

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc