nenad grujicic
SREMSKI KARLOVCI - Međunarodnu nagradu ''Zlatni prsten'', za sveukupni stvaralački opus, u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, laureatu Nenadu Grujičiću, svečano je uručio prof. dr Hristo Petreski, predsednik žirija ovog visokog priznanja čiji su osnivači izdavačka kuća ''Feniks'' iz Skopja i Fondacija za prezentaciju i afirmaciju kulture i nauke ''Makedonski prezent''.

Među dosadašnjim dobitnici ovog visokog priznanja nalaze se pesnici i pisci iz Engleske, Japana, Turske, Ukrajine, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Nenad Grujičić objavio je dosad četrnaest knjiga pesama, sedam izbora poezije, sedam knjiga eseja, kritika i polemika, dve knjige pripovedaka, jedan roman, dve drame i četiri antologije i panorame poezije. Dobitnik je dvadeset prestižnih nagrada i priznanja, poezija mu je prevedena na devetnaest jezika. Bio je predsednik Društva književnika Vojvodine, osnivač Međunarodnog salona knjiga i Dana Laze Kostića u Novom Sadu, dugogodišnji je direktor Brankovog kola.

Predsednik žirija međunarodne nagrade ''Zlatni prsten'', prof. dr Hristo Petreski istakao je značaj Grujičićevog pesničkog dela i njegovog ukupnog kulturnog delovanja u Srbiji, regionu i šire. Pojavom prve knjige Nenada Grujičića ''Maternji jezik'' (1978), naglasio je Petreski, najavljen je originalan pesnički talenet, koji se u potonjim razvio u bogatu lepezu slobodnog i vezanog stiha, u najrazličitijim darovima i rezultatima sa svetlosnim odjecima u drugim jezicima i kulturama.

Pre dve godine, uz prevod Grujičićeve poezije u knjizi ''Neko mi uze reč'' na makedonskom jeziku, njegova poezija je pronašla svoje mesto i u drugim jezicima. Posebnu tačku na istraživačkom planu zauzima Grujičićeva kultna knjiga narodnog blaga ''Ojkača'', koja predstavlja korektivni faktor usvojenih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa sa Balkana, upisanog na liste Uneska. I Grujičićevi zapaženi rezultati sa institucijom Brankovo kolo predstavljaju retku misiju i primer odane posvećenosti srpskoj poeziji i kulturi kroz vreme i prostor.
U umetničkom delu programa, u čast laureata, svoju poeziju govorili su pesnici, gosti iz Makedonije, Trajče Kacarov i Hristo Petreski. Nastupili su zatim talentovani pesnici-đaci Karlovačke gimnazije: Anastasija Bijelić (nova dobitnica nagrade za mlade ''Desanka Maksimović''), Emilija Palamarević i Franciska Bos. Moderator programa u Karlovačkoj gimnaziji bila je mlada književnica Marija Sloboda.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc