mirko bjelanovic promocija knjige
BEOGRAD - U Domu Vojske u Beogradu 30. maja 2016 predstavljena je knjiga "Razbijanje SFRJ i građanski rat u Hrvatskoj (1990-1995)" autora Mirka Bjelanovića, general-majora u penziji.

U pitanju je još jedna kvalitetna knjiga autora iz kruga Kluba generala i admirala Srbije

O knjizi su pred punom velikom salom govorili: dr Čedomir Štrbac, dr Radovan Tomanović, dr Kosta Novaković, publicista Marinko M. Vučinić, novinar Danko Perić i sam autor Mirko Bjelanović.

Izdavači knjige su: Srpsko kulturno društvo Zora Knin – Beograd; Udruženje Srba iz Hrvatske i Srbska čitaonica dr Jovan Rašković iz Beograda.

Knjiga se sastoji od devet poglavlja, četiri priloga, dvije recenzije i Indeks imena. Ukupno su obrađena 73 naslova, 78 pitanja i 20 potpitanja. Zaključci se nalaze posle svakog poglavlja.

Obrađeni su stavovi svih strana u događajima: srpske, hrvatske i međunarodne zajednice sa dokazima iz štampe, časopisa, zbornika radova sa prostora bivše Jugoslavije koji su proučavani 15 godina. Autor se bavi skidanjem krivice sa Srba iz Krajine koja je nametnuta kao propagandistička parola i delimično prihvaćena i u Srbiji. Kult branitelja utkan je u istorijsku matricu Hrvatske u kojoj se oružani sukobi tretiraju kao srpska agresija, objasnio je autor. Pod kapom braniteljskog rata još uvek su skriveni zločini za koje niko nije odgovarao i ne odgovara. S druge strane i srpski autori izbegavaju termin „građanski rat“ jer govore o odbrambenom i oslobodilačkom.

Autor je šire pisao o planu Z-4 kojeg je ocenio kao nepovoljnog za Srbe Krajišnike. U posebnom delu obrađena je ulogu Združenog područja Split u operaciji „Oluja 95“.


Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc