nagrada strazilovo
SREMSKI KARLOVCI
- Na vrhu Stražilova, u 10. časova, pesnik iz negotinske Krajine, Vlasta Mladenović, po tradiciji, položio je cvet i zapalio sveću na Brankovom grobu, gde su Radičevićevi zemni ostaci preneseni iz Beča 1883. godine, a veliki piramidalni spomenik podignut dve godine potom, i sastavlјen od kamenih kocaka iz predela gde živi srpski narod: Avala, Vršački Breg, Dinara, Plјeševica, Lovćen, Velebit i Kleka. Vlasta Mladenović je održao kraće slovo o Branku, naglasio njegov mladost poeziji, i rekao svoju pesmu posvećenu velikom pesniku srpskog romantizma. Antologijsku Radičevićevu pesmu ''Kad mlidijah umreti'' kazivao je mladi glumac Danilo Brakočević.

U 11 časova, podno Stražilova, kod ''Brankovog čardaka'', a uz spomenik Branku (rad Jovana Soladatovića) podignut 1974. godine povodom 150. godišnjice pesnikovog rođenja, svečano su uručene ovogodišnje prestižne nagrade ''Stražilovo'' Ranku Čolakoviću, Goranu Šauli i Jeleni Stajić. Laureati su održali slovo o Radičeviću i kazali po jednu svoju pesmu iz nagrađenih knjiga objavlјenih u Brankovom kolu, ističući značaj i retku lepotu imena nagrade, koja asocira na presudnu srpsku ''stražilovsku liniju pevanja''.

Potom je pored spomenika održan čuveni ''Pesnički miting'', gde su nastupili pesnici raznih generacija, mahom mlađih: Stevan Tontić, Milena Severović, Damir Malešev, Ivan Lalović, Goran Labudović Šarlo, Vesna Egerić, Saša Nišavić, Ivan Despotović, Čedomir Ljubičić, Andrea Beata Bicok, Viktor Radun, Marija Prgomelјa, Ivan Sokoč, Valentina Milačić, Mirko Dimić, Mira Grk, Dimitrije Panfilov, Lidija Đogo i drugi. Antologijsku Brankovu pesmu ''Devojka na studencu'' govorila je mlada dramska umetnica Viktorija Palfi.

U večernjim satima u Gradskoj Biblioteci u Novom Sadu, laureati će nastupiti na zajedničkoj pesničkoj večeri, a potom će Radičevićevu i Milјkovićevu pesmu, govoriti Marija Đan, mlada dramska umetnica. Na kraju, u kultnoj rubrici ''Pesničko natpevavanje'', poetski megdan imaće Radovan Vlahović i Milan Rakulј. Sutra, u centru Sremskih Karlovaca, biće održan 29. pesnički turnir u šahu, jedinstven u svetu, a po ugledu na Banka Radičevića koji je ''vešto i brzo povlačio šahovske figure''. Igraju Petar Lazić, Radomir Mićunović, Goran Babić, Želidrag Nikčević, Stevan Tontić, Ranko Guzina, Dragutin Minić Karlo i drugi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc