Umjetničko bratstvo manastira Krka 2016. godine: Delić Vukašin, Krga Dejan, Marčeta Nikola, Omčikus Darko
Umjetničko bratstvo manastira Krka 2016. godine: Delić Vukašin, Krga Dejan, Marčeta Nikola, Omčikus Darko
BEOGRAD - Udruženje Srba iz Hrvatske, Srpsko kulturno društvo „Zora“ Knin-Beograd, zajedno sa Zavičajnim klubom „Kninska krajina“ i Udruženjem Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ Kragujevac, i ove godine organizuju već tradicionalnu manifestaciju Krajiški likovni salon. Ovo je sedamnaesti salon koji se organizuje u izbjeglištvu a ukupno do sada je održano 29 salona. Ovogodišnja izložba biće otvorena u četvrtak, 13. oktobra 2016. godine u 19 časova u Galeriji Muzeja želјeznica Srbije (Nemanjina 6).

U Kninu od početka 80-ih godina prošlog vijeka do progona Srba 1995. godine, tradicionalno se održavao Kninski likovni salon. Bila je to godišnja smotra ne samo umjetnika s područja Kninske Krajine, nego i drugih dijelova Dalmacije odakle su dolazili likovni umjetnici i izlagali kao gosti. Poslјednji Kninski likovni salon, trinaesti po redu, organizovan je u čast Vidovdana, jula 1995. godine. Tada su osim umjetnika iz Republike Srpske Krajine učestvovali i gosti iz Srbije i Republike Srpske.

Prvi (četrnaesti u kontinuitetu) Salon organizovan je u Beogradu u okviru manifestacije Dani krajiške kulture u galeriji Studentsi grad u Novom Beogradu u organizaciji SKD „Zora“ , Udruženja Srba iz Hrvatske i Zavičajnog kluba Kninska krajina. Svaki naredni salon u organizaciji ovih udruženja bio je s većim brojem učesnika i još bolјim umjetničkim kvalitetom. Na njima su nastavili da izlažu umjetnici koji su rođenjem, porijeklom ili djelovanjem vezani za širi prostor Krajine i Republike Hrvatske. Istovremeno je salon nudio pregled jednogodišnje umjetničke scene u prestonici Srbije, i van nje. Posebnu vrijednost imali su radovi onih umjetnika koji su se u međuvremenu vratili i nastavili da djeluju tamo gdje su nekad počeli. Na ovakvom revijalnom pregledu nemoguće je sagledati dostignuća svakog izlagača, tim prije što je svaki satkan od više stvaralačkih faza. Salon generacijski objedinjuje od najmlađih koji tek ulaze u svijet umjetnosti do najstarijih već afirmisanih slikara.

Povodom obilјežavanja krsne slave grada Knina – Pokrova Presvete Bogorodice u Galeriji muzeja želјeznice u Beogradu otvoren je 2003. godine 4(17) Krajiški likovni salon. Od tada ovaj termin i ova galerija postaće gotovo svake godine mjesto druženja umjetnika i njihovih prijatelјa ne samo sa prostora Krajine nego i regiona i dijaspore, svagdje gdje Srbi žive. I na ovom salonu bila je vidlјiva želјa učesnika da se zavičaj otrgne od zaborava i potvrdi sopstveni umjetnički integritet i zajednički identitet.

Na 6(19) Krajiškom likovnom salonu koji je takođe održan u Beogradu, 2005. godine, predstavilo se 50 likovnih umjetnika, slikara, vajara, grafičara i stvaraoca iz oblasti likovnih umjetnosti. Posebna draž salona bilo je uklјučivanje mladih likovnih umjetnika u istorijsko-umjetnički utemelјen korpus Srba iz Krajine. Moglo bi se zaklјučiti da je autore na kvalitet podsticao prirodni osjećaj za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta svog naroda, koji se nakon progona našao razdvojen od svojih vjekovnih, krajiških ishodišta. Tema ovog Salona bilo je stradanje srpskog naroda RSK u „Blјesku” i „Oluji” 1995. godine, čime je obilјežena i tužna desetogodišnjica progona. Na ovom salonu, u znak sjećanja na mladog krajiškog umjetnika Borisa Markoša Minga, koji je poginuo braneći Krajinu 1991. godine, ustanovlјena je nagradu za likovno stvaralaštvo mladih do 35 godina Boris Markoš Mingo.
U tom duhu nastavilo se i na slijedećim salonima, na kojima se obilјežavaju i značajne godišnjice iz naše prošlosti. Tako je 2006. godine na 7(20) salonu obilјežena 150 - godišnjica od rođenja Nikole Tesle pod nazivom Tesla u djelima likovnih umjetnika, dok je 8(21) salon bio posvećen uspomeni na 200-godišnjicu dolaska u maticu Srbiju, prvog Srbina, učitelјa u nekoliko dalmatinskih mjesta, Dositeja Obradovića.

Vijek od smrti jednog od najpoznatijih srpskih književnika Sime Matavulјa obilјežen je 2008. godine kada je u velikoj galeriji Centralnog doma vojske Srbije priređen 9(22) Krajiški likovni salon.

Deseti (23) salon bio je posvećen uspomeni na 130- godišnjicu rođenja akademika Milutina Milankovića (Dalј 1879 – Beograd 1958) i vijek, 1909, kako je stigao u Beograd na univerzitet u glavnom gradu tadašnje Kralјevine Srbije. Dvadeset godina djelovanja Umjetničkog bratstva manastira Krka (1991-2011) zabilјežio je 12(25) Krajiški likovni salon. Radovi koji nastaju u koloniji svake godine izlažu se na Krajiškom likovnom salonu.

Reformatoru srpskog pravopisa i jednom od najučenijih i najznamenitijih Srba rođenih na prostoru današnje Hrvatske Savi Mrkalјu (1783-1830) bio je posvećen 14(27) Krajiški likovni salon. Te, 2013. godine navršilo se 230 godina od rođenja i 180 godina od smrti ovog srpskog, krajiškog velikana.

Stolјeće od početka Velikog rata obilјežio je 15(28) Krajiški likovni salon posvećen uspomeni na Gavrila Principa i žrtve Prvog svjetskog rata. Jedan od učesnika na ovom salonu bio je Vojislav Bilbija, unuk grahovskog sveštenika Milana Bilbije koji je krstio Gavrila Principa.

Šesnaesti (29) Krajiški likovni salon održan je u znaku obilјežavanja 400 godina od osnivanja Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krka i 20 godina od progona srpskog naroda sa njegovih vjekovnih ognjišta. I ovaj salon kao i sve prethodne osim Beograda mogla je da vidi publika u više gradova Srbije i Republike Srpske (Kragujevac, Pančevo, Novi Sad, Bijelјina...)

Već sada možemo najaviti da će slijedeći salon obilјežiti sedam vjekova od osnivanja srpskog pravoslavnog manastira Krupa, u Dalmaciji, što je najbolјa potvrda milenijskog prisustva Srba na tim prostorima.

Krajiški likovni salon ima veliku ulogu u životu Srba iz Krajine; on govori ne samo o njihovim korijenima, već i o duhovnim vrijednostima lјudi s tih prostora. Ovogodišnji salon koji u kontinuitetu obilјežava treću deceniju ostavlјa trajna svjedočanstva i neizbrisiv trag o njihovom bitisanju, gradeći i bogateći likovnu scenu, ali i srpsku kulturnu baštinu uopšte i doprinoseći poznavanju određenih pravaca u savremenom slikarstvu. Iz višedecenijskog trajanja organizatori ove izložbe crpe snagu da istraju na umjetničkom putu kojim će hodati i oni koji tek dolaze.

Za tri decenije postojanja ovog salona zahvalnost dugujemo Komesarijatu za izbjeglice Vlade Republike Srbije i Muzeju želјeznica Srbije čija je galerija postala naša stalna kuća, kao i istoričarima umjetnosti Nikoli Kusovcu, Petru Petroviću i Snježani Orlović i umjetnicima Nikoli Šindiku, Đorđu Aralici i Zdravku Milinkoviću koji su nam pomogli da lakše ostvarimo planirane aktivnosti.

U Beogradu, o Pokrovu Presvete Bogorodice 2016.

Za organizatore salona:
Nikola Cerovac, SKD „Zora“ Knin-Beograd
Milojko Budimir, Udruženje Srba iz Hrvatske
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc