savo hronika
BEOGRAD - U Biblioteci grada Beograda 20. oktobra 2016. godine, pred velikim brojem posjetilaca, održana je promocija knjige Save Štrbca „Hronika prognanih Krajišnika 4 – Zapisi iz izgnaničkog doma od jula 2015. do septembra 2016. godine“.

Knjiga je objavljena u izdanju DIC „Veritas“ kao deseto izdanje iz pera Save Štrbca.

Promocija je počela uvodnim nastupom guslara Nikole Đapića i odlomkom iz Štrbčeve kolumne „Dokumentarac i licemerje nad masakrom u Dvoru“ koji je čitala Korana Štrbac. Ćlanak je posvećen užasnom masakru srpskih civila, invalida u Dvoru na Uni, koje su izvršile hrvatske snage za vreme "Oluje" 9. avgusta 1995. godine.

Prvi među govornicima za stolom prisutnima se obratio mlađani Jovan Ivić, unuk Jovana Raškovića. On je široj javnosti postao poznat, kada je na društvenim mrežama okačio svoju sliku u čamcu negde na jadranskom moru, naglasivši kako se nalazi u zapadnim srbskim krajevima. Naravno, hrvatski medijima je ovo bio okidač za lavinu optužbi i provokacija na račun dečaka, koji je rođen 1997. godine. On je govorio o tome kako je autor knjige, odnosno Štrbac postao njegov idol i da će njegovi potomci znati za Štrbca i njegova dela.

savo promocija bg
Nakon Jovana Ivića, reč je dobio Milan Gulić, doktor istorije koji je govorio o tome kako je čuo za Štrbca i kako ga je privukao njegov rad. Pokazivao je i ljudima koje je dovodio u svoj zavičaj gde je Savina kuća.

Još jedan članak pročitala je autorova kći Korana. Čitala je prepisku između Tanje Bjelobrajdić, nekadašnje mučiteljice iz splitskog logora Lora i jednog dečaka Dušana, čiji je otac upravo u tom logoru preživeo stravičnu torturu od nje, njenog bivšeg muža Tome Dujića i njihovih stražara.

Treći sagovornik je bio Čedomir Antić, doktor istorije i publicista. Govorio je o Savi kao svom prijatelju, prećutnoj izdaji zapadnog srpskog korpusa od strane srpskih vlasti 1995. i nemerljivom doprinosu za istinu i pravdu za Srbe Krajišnike, kako je i sam naglasio "Vreme je za pravdu".

Na kraju se obratio i sam Savo Štrbac, koji se zahvalio prisutnima, govornicima, ljudima koji su mu umnogome pomogli da izda knjigu na engleskom jeziku i dr. Pričao je kako je izgledao njegov boravak u Haškom tribunalu, kada je onomad branio generala Ratka Mladića, kome je spakovana "hrvatska optužnica"... kako je boravio na prostoru federacije BiH, kada su obeležavali zločin na Petrovačkoj cesti i dr.

Moderator promocije bio je istaknuti novinar Danko Perić.
Promocija kako je počela, tako je i završila - guslama. Nikola je odguslao "Bježi maglo" nakon čega je za prisutne priređen koktel.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc