nikola korica
BEOGRAD - U prostorijama Udruženja književnika Srbije, u ponedjeljak 12.12.2016. godine svečano su uručena priznanja Akademije Ivo Andrić.

Odlukom žirija u sastavu, akademik Radomir Smiljanić (predsjednik Akademije), dr prof. Dara Vučinić, podpredsjednik i književnik Predrag Bogdanović Ci, ovu prestižnu nagradu za 2016. godinu dobili su Milutin Dedić (etnolog, istoričar umjetnosti, tumač rimske i hrišćanske baštine, Nikola Korica - pjesnik, pripovjedač, književni kritičar - za izuzetan doprinos očuvanja narodnog blaga Banije, Like i Korduna višedecenijskim radom i uredništvom u Novoj prosvjeti, Novoj riječi, Srpskom glasu i Otadžbini, zatim Harun Hasani, humanista, lekar, antologičar, sakupljač narodnog blaga Goranaca.

U obraćanju velikom broju prisutnih, Nikola Korica je rekao da je srećan što je uvršten među one koji su dobili ovako veliku i vrijednu nagradu i što je jedan od "prognanih Orfeja", kako je nazvao pisce izbjegličke poezije, u skoro izašloj antologiji srpske izbjegličke poezije, Nenad Grujičić.

"Svakako da tu radost dijelim sa mnogima rođacima - saradnicima koji su ovdje i normalno sa onima koji su daleko u bijelom svijetu pa bih samo morao da napomenem sa kraja svijeta iz Australije, našega Duška Timarca i Sergeja Kožuha, glumca, koji su moju poemu "Đe ćemo sad?" pretvorili u monodramu koja se tamo našem svijetu prikazuje već niz godina.

Mi smo dobro krenuli srednjih dana ali nekako nas je rat pobudio, potakao da još više pišemo, a i narod je to tražio jer smo mi bili jedini taj melem na ranu koja je našem narodu data i metkom i nepravdom." istakao je Korica.

Prisjetio se Nikola i da su u to ratno i teško vrijeme izlazili časopisi "Nova riječ" čiji je osnivač i udrednik bio Vukašin Zorić, zatim "Srpski glas" kojeg je uređivao Nebojša Devetak, "Nova Prosvjeta" koju je Korica uređivao, "Otadžbina" čiji je urednik bio Veljko Stambolija kao i niz knjiga koje su izdavali.

"Prije tačno 25 godina okupio nas je naš dragi Vukašin, čitavu redakciju, sve onako sa ratišta u uniformama. Glumac Zoran Rankić je tom prilikom govorio moje tekstove, bili smo presrećni dočekom, da smo u srcu Srbije sa ljudima koji nas razumiju, a nažalost, kao što to često biva, mene je zadesila tužna vijest da mi je taj dan umrla majka. Kod nas se ratovalo, ginulo i umiralo, bila je to svakodnevna pojava, ali je bila velika važnost da se makar ti preminuli dosljedno sahrane. Bio je problem kako stići. Ipak sam stigao preko Koridora, prigušenih svjetala zbog snajpera i tada sam napisao jednu predivnu pjesmu "Pod ikonom" posvećenu mojoj majci, međutim ta pjesma je prihvaćena kao pjesma majkama čitave Krajine, jer naše majke su na grbači nosile kuće, dizale djecu u vrijeme kada su vijekovima naši ljudi ratovali i čuvali ognjište da se ne ohladi dok se oni vrate, ako se vrate." - rekao je Nikola Korica
Video: Miljko Radanović

Kako je Nikola istakao, jedno od njegovih priznatijih djela je poema "Đe ćemo sad?" koja je nastala u koloni kada je prognan sa ognjišta, a koja je najviše doprinijela da se čuje njegova riječ u književnosti.

"Ako je neko i poginuo i zaklan, da se ne zakolje riječ istine" - zaključio je Nikola Korica na kraju obraćanja.

Visoko internacionalno priznanje Akademije Ivo Andrić uručuje se najuglednijim piscima za životno djelo, koje su do sada dobili: Dobrica Ćosić, Aleksandar Petrov, Slobodan Rakitić, Radomir Andrić, Miljurko Vukadinović, Predrag R. Dragić Kijuk, Adam Puslović, Raša Popov, Miladin Ševarlić, Milivoj Pavlović i Žak Ogar.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc