Milena Čanković
Milena Čanković
BEOGRAD - Prije godinu dana Portal Novosti objavio je članak o knjizi "Divani ličkih spomenika" i Mileni Čanković, čime je započela priča koja je zadobila dimenziju što ju je malotko očekivao. Naime, ta humana žena koja trenutačno živi u Cirihu promovirala je spomenutu knjigu diljem Europe, kako bi prikupila novac za spomenik stradalim i poginulim Ličanima. U međuvremenu, vođena pozitivnim iskustvima projekat je proširila na izgradnju "Spomen obilježja stradalim krajišnicima".

Akcija je polučila veliki uspjeh, pa će spomen-obilježje visoko 3,5 metra biti izvedeno u bijelom mramoru: za to je već prikupljeno 8.000 eura, a za dovršetak radova nedostaje još tri hiljade eura. Spomenik bi trebao biti postavljen negdje u Srbiji, a svečano otkrivanje planirano je za 3. lipnja 2017. godine. Milena s ponosom ističe da joj je čak jedanaest zavičajnih kulturno-umjetničkih društava potvrdilo da će svojim nastupom uveličati taj događaj.

Do tada, namjerava i na dvotjednu turneju po dalekoj Australiji, a 24. februara priče iz Like predstavit će i u Banjoj Luci. Pored toga, Čanković je pokrenula i humanitarnu akciju za djecu s Udbine; prikupljena pomoć dodijelit će im se u povodu uskršnjih blagdana, a u istu će svrhu biti organizirana i donatorska večera. Knjiga o ličkom životu i običajima pokrenula je tako mnoge druge aktivnosti koje nije nimalo lako potaknuti u kriznim vremenima.

- Knjiga je u biti puna ljubavi prema životu kakav je nekad bio, ali je i osuda onoga što se u Lici dogodilo između dva tamošnja naroda - kaže Milena, koja ističe da u njoj ima i cijeli niz priča o sukobima devedesetih u kojima su stradali mnogi iz njezine bliže i daljnje obitelji, a knjiga je još jedan korak koji vodi opraštanju.

- "Divani ličkih spomenika" satkani su od pojedinačnih, tužnih ali i duhovitih priča, počevši od onih iz doba mog nakđeda hajduka Strmote, preko onih iz NOB-a do onih iz Oluje i vremena nakon nje. Tu su i priče o zgodama i nezgodama tokom mog odrastanja, a ima i prvih simpatija i ljubavi. Najveći prostor posvećen je onima koji su me kroz život učili kako pomoći svome narodu - ističe autorica, ponosna što je njezin višegodišnji trud i rad uobličen u knjigu tako dobro prihvaćenu od strane njezinih Ličana i Ličanki.
Vezane vijesti:
Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima
Znamenje palim Krajišnicima
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc