drugi festival folklora 16
NOVI SAD - Savez Srba iz regiona organizovao je Drugi Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH, koji je održan 29. januara 2017. godine u velikoj dvorani Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Velika dvorana SNP-a je bila puna a posjetioci su, zbog prikazanog programa, otišli veoma zadovoljni svojim kućama. Posebnu zahvalnost zaslužuju članovi Organizacionog odbora, na čelu sa Zoricom Vlajinić, bez kojih ovaj program ne bi mogao da se realizuje na visokom nivou. Festival je započeo intoniranjem državne himne „Bože pravde“ koju je izveo Akademski hor „Španac“ iz Beograda.

Festivalu folklora prisustvovali su, između ostalih, Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić sa saradnicima; načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković; predsjednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić; član Gradskog vijeća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić; izaslanik Vladike bačkog protojerej-stavrofor Nedeljko Zubović; predstavnici Uprave za kulturu Novog Sada, čelni ljudi više lokalnih samouprava sa područja AP Vojvodine; predstavnici više izbjegličkih i zavičajnih udruženja i drugi. Voditelj programa bio je Milivoje Beštić koji je svoj posao uradio veoma profesionalno.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u svom obraćanju prisutnima, između ostalog, istakao je da u Srbiji, a posebno u AP Vojvodini, živi veliki broj građana koji su rodom i porijeklom sa područja današnje Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, ali i Crne Gore i šire. Naš narod je u Srbiju dolazio tokom čitavog dvadesetog vijeka u više talasa: poslije Prvog svjetskog rata, u Drugom svjetskom ratu kao posljedica genocidne politike NDH, poslije Drugog svjetskog rata i tragičnih devedesetih godina, kada je sa područja Hrvatske i Federacije BiH protjerano oko 1 milion Srba. Bez obzira na sve teškoće prekodrinski i prekodunavski Srbi su u novom zavičaju u velikoj mjeri sačuvali svijest o svom porijeklu, kao i tradiciju, običaje i kulturu.

Prisutnima su se obratili i Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić, predsjednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i izaslanik Vladike bačkog protojerej-stavrofor Nedeljko Zubović. Na velikoj sceni SNP-a nastupila su slijedeća kulturno-umjetnička društva: FU „Veliko kolo“ iz Veternika (Novi Sad); KUD „Mladen Stojanović“ iz Bačkog Jarka (Temerin); KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Busija (Beograd); SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole; KUD „Desanka Maksimović“ iz Hrtkovaca (Ruma); AKUD „Španac“ iz Beograda i KUD „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca (Odžaci).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc