Svetosavska akademija Pula
PULA - U Puli je 4. februara ove godine, u prepunoj sali Zajednice talijana Pula, svečano održana Svetosavska Akademija, posvećena osnivaču srpske crkve, države i školstva Savi Nemanjiću.

U programu Akademije uvodne govore održali su predsjednik Zajednice Srba Pule Milan Rašula i paroh pulski Goran Petković. Prisutnima se obratio i istarski župan Valter Flego koji je naglasio odličnu suradnju županije sa Zajednicom Srba Istre. U nastavku programa nastupili su polaznici škole pravoslavnog veronauka Pula-Peroj uz recitale stihova poznatih srpskih pjesnika koji slave ljubav, rodoljublje i svetosavlje.

Dramska sekcija KUD-a Dukat iz Srbije izvela je recitale starogradskih pjesama i recitale o osnivaču srpske autokefalne pravoslavne crkve Svetom Savi, do monaškog postriga Rastka Nemanjića.

U etno programu KUD-a Dukat izvedene su narodne pjesme i igre Metohije, Šumadije, Banata, Vlaške igre, Šopske igre i kola Crne Gore, a muzičku potporu pružio je tamburaški orkestar Stara Pazova iz Srbije.
sveti sava skolska slava
Nastup je prošao uz mnogobrojne ovacije prisutne publike da bi se na kraju Akademije nastavilo druženje i slavlje sa gostima iz Srbije do rane zore u hotelu Pula.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc