Rastko Loncar 15
NOVI SAD
- Na ''Prolećnim Brankovim danima 2017'' , u prepunoj Gradskoj biblioteci u Novom Sadu (ogroman priliv publike svečana sala nije mogla primiti) predstavlјen je pesnički prvenac ''Nervi od volframa'' Rastka Lončara, u izdanju Brankovog kola. Pesnička knjiga štampana je upravo za 193. rođendan Branka Radičevića, i u okviru 170. godišnjice objavlјivanja prve knjige Branka Radičevića u Beču. Retka i čudesna privilegija za mladog i talentovanog pesnika.

Rastko Lončar rođen je u Kninu 1993. godine. Osnovnu školu završio je u Kaću u Bačkoj, a srednje obrazovanje stekao u čuvenoj Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu. Trenutno je na master studijama srpske književnosti u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu.

K knjizi su govorili Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, urednik i recenzent knjige, Dragan Stanić (Ivan negrišorac), predsednik Matice srpske, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Irena Plaović, književna kritičarka, i Fata Eganović, književna kritičarka. Uz pesnika, pesme je govorio dramski umetnik Nikola Jezdić.

Nenad Grujičić je naglasio da je pesnički prvenac Rastka Lončara predstavio kao hipersenzitivno biće koje napetost jezika pretvara u kreativni zamajac humora, impregniran konkretnim životom, lјubavlјu i bolom. Prisetio se svojih pesničkih početaka i pojave njegove prve knjige ''Maternji jezik'', uopređujući izdavačke prilike , prednosti i razlike između vremena od pre nekoliko decenija i današnjeg, izmrvlјenog i ne mnogo naklonjenog književnim talentima.
Senko moja, nerazdvojni druže,
ima li te i moja crna duša?
(Rastko Lončar)

Dragan Stanić ukazao je na detalј da se Rastko Lončar isticao na časovima kreativnog pisanja među talentovanim studentima i da u svojim pesmama reagujuje na životne pojave, kao što i priliči pravom psniku. Ukazao je na momenat da se uz Rastka Lončara u Novom Sadu danas javlјa mogućnost formiranja nove pesničke generacije nakon velike pauze. Irena Plaović istakla je na stvarlački detalј da poezija Rastla Lončara ''radi'' u maternjem jeziku pokazujući time da njegova pojava nije slučajna. Koleginica sa časova kreativnog pisanja, Fata Eganović dokazivaala je autentičnost i ostvarenost Rastkove poezije primerima najbolјih stihova ističući da je knjiga Rastka Lončara potpuno zaokružena i zrela.

Glumac Nikola Jezdić poneseno je pročitao pregrš pesma novog autora Brankovog kola, koji je već nastupio na Svečanom otvaranju ''Prolećnih Brankovih dana 2017'' u Sremskim Karlovcima, 15. marta, u danu kada se, po starom kalendaru, obeležava dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića u najstarijoj srpskoj gimnaziji.

U atmosferi čestih i dugih aplauza, koji su dosezali oblike ovacija, kao moderatorka pesničke večeri, program je uspešno i nadahnuto vodila mlada književnica Marija Sloboda, urednica Brankovog kola. Programi ''Prolećnih Brankovih dana'' nastavlјaju se večeras, kada će u Pozorištu mladih u Novom Sadu, za ''Svetski dan poezije'', nastupiti mlada recitatorsko-muzička družina ''Među nama''.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc