lalovic krneta
NOVI SAD
- Na ''Prolećnim Brankovim danima 2017'' promovisane su još dve nove pesničke knjige Brankovog kola štampane u čast 193. rođendana Branka Radičevića i u znaku 170. godišnjice izlaska prve knjige Branka Radičevića u Beču (1847). To su knjige ''Kućišta'' Save Krneta i ''Na škrge'' Ivana Lalovića.

Sava Krneta, rođena u Kninu 1951. godine, objavila je svoju sedmu po redu knjigu pesama. Ivan Lalović, rođen u Beogradu 1975. godine, objavio je dosad jedanaest knjiga pesama. Na promociji knjige ''Kućišta'' u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, Nenad Grujičić je istakao'. Slikanjem dinarskog ambijenta uvijenog u tišinu i prizore napuštenih predela, Sava Krneta ustoličuje sopstveni bol kao meritorni kardiogram promenjenog života mnogih Srba. Posebnu svežinu knjige čine leksički izvori pesme, bogato blago zapadnog krila srpskoga jezika.'' Gost večeri bio je pesnik Stevan Tontić, koji je pre čitanja svojih pesama, rekao da Sava Krneta poseduje bogat i redak pesnički jezik i govor. Program je uspešno vodila mlada Tijana Mitrović, saradnica Brankovog kola.

Već i sam naslov knjige ''Na škrge'' Ivana Lalovića daje manifestni recept za razumevanje pozicije pesnika u savremenom svetu i životu uopšte. Počev od predačkog Viroštaka do današnjeg Kalemegdana, Lalović plete meduzu toponima koji su važni za njegovu biografiju i vizije. O knjizi je govorio pesnik i esejista Damir Malešev ističući sposobnost Lalovića da reguje na konkretne stvarnosne senzacije i pretvara ih u pesme. Na promociji Lalovićeve knjige u gimnaziji ''Isidora Sekulić'' u Novom Sadu gost je bila pesnikinja Dubravka Milenković, autorka Brankovog kola, i poput Ivana Lalovića, dobitnik nagrade ''Stražilovo'' pre nekoliko godina. Posebnu svežinu dali su đaci-pesnici gimnazije, Valentina Petrušić i Mihajlo Morača. Moderatorka promocije bila je Marija Sloboda koja je celini programa davala živ tok i smisao.

Svečano zatvaranje ''Prolećnih Brankovih dana 2017'' biće održano u osnovnoj školi ''Branko Radičević'' u Novom Sadu, u utorak 28. marta, na dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića. Na temu ''Život porodice Radičević u Slavobnskom Brodu'' govoriće Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, a o ''Radičevićevim pesmama u Beču 1847'' slovo će održati književnica Marija Sloboda, urednica Brankovog kola. U programu će učestvovati i nastavnici srpskog jezika ove škole, Dušica Trzin i Zoran Rančić, kao i đaci-pesnici i recitatori: Stefana Zurovac, Mina Ristanović, David Popović, Relјa Nikolić, Olivera Đurić i Katarina Obrenov. Gost programa biće mlada pevačica starih srpskih pesama Katarina Popović.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc