PRIVILEGIJA BEZ PREMCA
Zatvaranje Brankovih dana 2017 10
SREMSKI KARLOVCI
- Juče su svečano zatvoreni ''Prolećni Brankovi dani 2017'' u školi ''Branko Radičević'' u Novom Sadu. Pre 193 godine u Brodu na Savi, uoči Svetog Aleksija, 28. marta po novom kalendaru, rođen je Aleksije (Branko) Radičević, od oca Todora i majke Ruže.

O životu porodice Radičević u Slavonskom Brodu govorio je Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, podsećajući na potrebu da u rodnom Brankovom gradu ponovo bude podignut pesnikov spomenik koji je srušen 1992. Godine pred nekadašnjom istoimenom školom, koja sa Brankovim takođe ne postoji danas.

O pojavi prve Brankove knjige ''Pesme'' govorila je književnica Marija Sloboda, urednica Brankovog kola, ističući ogroman značaj 1847. godine za spsku književnost i jezik kada su se u Beču pojavile i knjige: ''Gorski vijenac'' Petra Drugog Petrovića Nјegoša, ''Rat za srpski jezik i pravopisi'' Đure Daničića i prevod ''Novog zavjeta'' Vuka Karadžića.

U ime škole sa Brankovim imenom, lep program priredili su nastavnici srpskog jezika, Zoran Rančić i Dušica Trzin, sa talentovanim đacima, Stefanom Zurovac, Minom Ristanović, Davidom Popovićem, Relјom Nikolićem, Oliverom Đurić i Katarinom Obrenov. U ime Brankovog kola, nastupila je i Katarina Popović, pevačica izvornih srpskih pesama.O upravo proteklim ''Prolećnim Brankovim danima 2017'', predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić je rekao: '' Mladoliki portret ove tradicionalne prolećne manifestacije, u znaku dana rođenja Branka Radičevića, opet se predstavio kao jedinstven pesnički i kulturni događaj u Srbiji i regionu. Stalno bogaćenje novim i mladim darovima i talentima predstavlјa nezaustavlјivu lepotu i snagu života. Za pola godine započinje čuveno ''46. Brankovo kolo'' koje će trajati od 8. do 18. septembra. Tako će se Brankova lira, po drugi put u godini, festivalski oglasiti u svoj svojoj raskoši i neponovlјivosti. To je naša privilegija sa stvaralačkom srećom bez premca.''
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc