nikola arbutina
ZAGREB
- Nedavno održana pa prekinuta sjednica Glavnog odbora SKD-a Prosvjeta pokazala je još jednom kaotičnost situacije u ovoj kulturnoj instituciji. Na sjednici od 5. juna trebalo je raspraviti o izvršenju raspodjele sredstava Savjeta za nacionalne manjine pododborima za prošlu i odluci o raspodjeli sredstava za ovu godinu, te formirati Nadzorni odbor i izvršiti neke ranije odluke Glavnog odbora.

Kako iz priloženih materijala nisu bili vidljivi izvori, struktura prihoda i rashoda, zaključeno je da se sjednica prekida. Istovremeno, generalnom sekretaru Srđanu Tatiću naloženo je da hitno dostavi informacije o novčanim sredstvima kako bi Glavni odbor mogao raspravljati i odlučivati o njima. Nova sjednica sazvana je za 13. jun, rekao je predsjedavajući sjednice Nikola Arbutina, dugogodišnji član Prosvjete.

Arbutina ističe da je duboko zabrinut za budući rad i postojanje Društva.

- Prosvjeta je u izuzetno teškoj situaciji, razdiru je nepoštivanje statutarnih i zakonskih normi, zastoj mnogih programa i aktivnosti pododbora. Iako je predsjednik Siniša Ljubojević obećao pravedan način raspodjele novca pododborima za ostvarenje njihovih programa i omogućavanje statusa pravnih osoba, umjesto toga je tri puta protustatutarno sazivao Glavne skupštine u namjeri da smijeni Glavni odbor i druga tijela Društva. I pored njegovog obećanja da će se poštivati odluke izborne skupštine i konstituirati sva tijela Društva, uključujući Nadzorni odbor i početi sazivati Glavni odbor, ni to nije uradio. Naprotiv, on je preuzeo ovlasti Skupštine i Glavnog odbora koji po statutu upravlja Prosvjetom. Time je ugrozio rad cijelog Društva - rekao je Arbutina za "Portal Novosti".

Po njegovim riječima, Glavni odbor ne dobiva informacije o programskim aktivnostima, o tokovima novca i poslovanju Društva, čak ne može dobiti ni zapisnike sjednica. Iako isključivo Glavni odbor odlučuje o raspodjeli novca pododborima, sredstva se dijele bez znanja i odluka članova.

- Nepodmirene obaveze rastu, zgrade u Zagrebu stoje neiskorištene, a upitno je i provođenje brojnih programa. Jednostavno su sve naše odluke ignorirane - kaže Nikola Arbutina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc