ReMaking Tesla Logo
Beograd je od 3. do 9. juna u okviru foruma ReMaking Tesla - Practices that make a Genius (Re-Kreiranje Tesle - Prakse koje stvaraju Genija) Dani interaktivne i integrativne edukacije privukao inostrane i domaće edukatore, stručnjake, vizuelne umetnike i književnike, predstavnike startap i IT scene, te nevladinih i organizacija iz oblasti kulture.
 
Inspirisani Teslinim humanističkim i holističkim razmišlјanjima, oni su imali za cilј razvijanje kreativnosti i inovacije timova i pojedinaca, kroz niz besplatnih interaktivnih radionica i stručnih skupova.

Forum je posvećen edukatorima, IT ekspertima, startapovima, mladim talentima i organizacijama posvećenim razvoju kulturnog i društvenog dobra; drugim rečima, svima onima koji će uticati na osnaživanje našeg društva.

ReMaking Tesla je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, MTS Telekoma, Biblioteke grada Beograda i više domaćih i inostranih organizacija.

Domaći stručnjaci su sa inostranim kolegama razmenili iskustva i pokrenuli saradnju na razvoju tehnologija i metodologija obrazovanja. Fokus je bio na prenošenju veština, sistema vrednosti i vizija koje su omogućavale i pokretale Tesline doprinose čovečanstvu. Demonstrirana je augmentacija obrazovanja socio-tehničkim sistemima za kolektivnu inteligenciju, u cilјu razvoja kolektivnog genija, kolektivnog Tesle.

Učesnicima je posebno bio interesantan interaktivan pristup obrazovanju, kroz edukativne ”igre”. Rezultat ovakvog pristupa su prijave pristigle za ReMaking Tesla 2018.

Na svakoj od radionica, održanoj u Biblioteci grada Beograda, organizatorima je bio cilј da kod učesnika osveste ili razviju neke od pristupa ili veština koje je i Tesla negovao.

Tesla je imao razvijenu moć vizuelizacije i predviđanja naučnih trendova. Zato je program sadržao interaktivnu edukativnu igru ”​Dizajniranje budućnosti (City Game)​” kroz koju su učesnici kolektivno vizuelizovali naučno-sociološke trendove i održivu budućnost.

Radionica ”​CoEvoLudens​ je pristupila Teslinoj kreativnosti i inovativnosti iz ugla kolektivnog genija. CoEvoLudens su razvili domaći i međunarodni eksperti sa cilјem  ko-evolucije timova, kao i  usavršavanja i rešavanja problema iz njihovog portfolija. Demonstriran je prolazak timova kroz  mini-radionice kreativnosti i inovacije, organski vođen refleksijama edukatora, IT sistema i ličnim želјama i cilјevima.

Radionica ”​Paradoksalne puzle​” je prišla problemu kolektivne kreativnosti kroz praksu kolektivnog razmišlјanja. Vođena je ruskim ekspertima, postavlјajući izazov u formi filozofskog paradoksa,​ a ​omogućila​ ​je​ ​učesnicima​ ​​ da razviju pogled na ​konvencionalne​ ​pojmove​ ​iz​ ​iznenađujućih​ ​uglova.


Zahvalјujući dubokom fokusu (Flow) Tesla je dostizao direktnu kreativnost. Sledeći ovu premisu,  učesnici ​Flow Experience radionice, vođeni timom Plavog Pozorišta, upoznali su se sa svojim ličnim preprekama i elementima​ ​akcije:​ ​intencije,​ ​incijative​ ​i​ ​energije​, ​učeći​ ​kako​ ​da​ ​povećaju​ ​svoju​ ​produktivnost.

Na stručnom skupu na temu ”​Društveno preduzetništvo​” vodila se diskusija o mogućnostima zadovolјenja naizgled konfliktnih potreba i mogućnosti startapova, sa jedne, te društveno angažovanih, edukativnih i institucija kulture sa druge strane.

Multidisciplinarni dijalog na temu ”ReKreiranje Tesle​”, pri međunarodnom Tesla kongresu, je okupio istaknute naučnike, pesnike i likovne umetnike, koji su podržani ​www.colabo.space metodologijama, stvarali kolektivno multimedijalno delo (koje će biti naknadno objavlјeno).

U prvoj godini organizacije foruma ostvarena su partnerstva i ideje koje će omogućititi ReMaking Tesla 2018 (april ili maj 2018. godine) da još efikasnije i šire ispunjava svoju misiju.

Više informacija na www.remakingtesla.com
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc