Jrgen Izrael
Jrgen IzraelSREMSKI KARLOVCI - Prestižna međunarodna pesnička nagrada ''Branko Radičević'' pripala je ove godine uglednom nemačkom pesniku Jirgenu Izraelu.

Na današnjoj završnoj sednici, ovu odluku jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić, Stevan Tontić i Mićo Savanović

Među dosadašnjim dobitnicima ove međunarodne nagrade nalaze se istaknuti pesnici iz sveta: Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka),  Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska) i Enes Kišević (Hrvatska).

 

Jirgen Izrael (Jürgen Israel) rođen je 11. novembra 1944. u Hernicu u Gornjoj Lužici, u istočnonemačkoj pokrajini Saksoniji. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, srednju školu u Citauu. To je pogranično područje prema Češkoj Republici. Između 1963. i 1965. godine učio je za bibliotekara u Lajpcigu. Nakon tri semestra napušta tu školu i volontira kod poznate izdavačke kuće „Gustav Kipenhojer“ u Vajmaru. Od 1965. do 1970. studira u Jeni germanistiku i nauke o starini. Posle diplomiranja odbio je da služi vojsku, zbog čega je morao  u tadašnjoj Nemačkoj Demokratskoj Republici (DDR) da provede dve godine u zatvoru. Dobio je i zabranu obavlјanja uredničkih poslova. Godine 1973. oženio se lekarkom Agatom, s kojom je dobio troje dece. Nakon kratkotrajnog zaposlenja kod jednog izdavača u Lajpcigu, postao je slobodni pisac, publicista i priređivač mnogobrojnih izdanja iz oblasti književnosti, umetnosti i religije. Među izdanjima te vrste je i knjiga o crkvi u DDR-u kao zaštitničkom prostoru opozicije.

Pesnik se 1988. godine s porodicom preselјava iz Lajpciga u Nojenhagen kod Berlina. U to vreme počinje da objavlјuje i sopstvena književna dela, za koja će dobiti nekoliko priznanja, ponekad i u vidu višemesečnih stipendija (kao npr. u Umetničkoj kući Zamka Vipersdorfa, zatim u Rajnsbergu, gdje je boravio kao „gradski pisac“, a proveo je i godinu dana u ulozi „seoskog pisca“ u rumunskom Erdelјu ili Transilvaniji).

Jirgen Izrael postao je uvažen pesnik prepoznatlјivog i respektabilnog izraza. U zbirkama „Novembarsko sunce“ (Lajpcig 1988), „Prijatelјstvo“ (Lajpcig 2003), „Domovina za leđima“ (Berlin 2004),  „Čitanka 94“ (Berlin 2012), kao i pesmama rasutim po časopisima, panoramama i antologijama, Jirgen Izrael je pesnik produblјenog umetničkog i životnog iskustva, koje se, s otvorenim duhovnim vidikom, najčešće izražava sredstvima suzdržanog lirizma, daleko od svake pesničke mode, medijski preferiranih trendova i agresivnog samoreklamerstva. Jirgen Izrael neguje jednu vrstu egzistencijalno zasnovane a duhovno inspirisane i usmerene poezije u kojoj se postavlјaju pitanja o smislu života, o lјubavi i prijatelјstvu, veri i nadi, o božanskom i demonskom u savremenom svetu. Pesnik pri tome ne izbegava protivrečja i paradokse, ali ostaje u horizontu obećanog ozarenja i iskuplјenja koje nam nudi tradicija humanizma i izvorno Hristovo učenje. Pri svemu tome, Jirgen Izrael često vodi poetski dijalog sa velikim prethodnicima, svojim uzorima (kao što su Paul Celan i Peter Huhel) i savremenicima (poput Adolfa Endlera, Volfganga Hilbiga, Kurta Draverta ili Uvea Kolbea), nastojeći da posvedoči vrednost nekog zajedničkog ili podudarnog životnog iskustva, ideju ili dilemu, koje nisu samo njegove.  Većinu pesama Jirgen Izrael napisao je u slobodnom stihu, ali mu ni vezani nije stran. Pored pesničkih dela, Jirgen Izrael je objavio i dve knjige eseja, te dnevnik o svom jednogodišnjem boravku u Transilvaniji.

Međunarodna nagrada ''Branko Radičević'' svečano će biti uručena Jirgenu Izraelu, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, na 46. Brankovom kolu, koje će trajati od 8 – 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu. Tom prilikom biće promovisana, i za ovu priliku štampana i izdanju Brankovoga kola, kao oblik nagrade, knjiga izabranih pesama Jirgena Izraela u prepevu Stevana Tontića

 

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc