vukov sabor
LOZNICA - U Tršiću je u nedjelju održana završna svečanost 84. Vukovog sabora, a tom prilikom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je važno da čuvamo, branimo i štitimo ono što nam je Vuk ostavio – naš prelijepi srpski jezik. On je u besjedi na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, naglasio da Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog cjelokupnog djela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom, te da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

Na početku svečanosti himnu Srbije izveo je operski pjevač Oliver Njego dok je tradicionalnu "Himnu Vuku" izvela grupa pjevača KUD "Karadžić" i hor Gimnazije Loznica pod dirigentskom palicom Darka Nestorovića. Nakon besjede predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održan je kulturno-umjetnički program, a svečanost je završena nastupom grupe "Legende".

Ovogodišnji, 84. Vukov sabor svečano je otvoren 11. septembra u Vukovom domu kulture u Loznici, dok se na istom mjestu u petak, 15. septembra održala svečana akademija povodom jubileja sedam vijekova manastira Tronoša, na kojoj je nastupio hor „Srbadija“ i ansambl „Bisernica“ iz Bijeljine. Dan kasnije u Tronoši, svetu patrijaršijsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.. Ova svečanost se od 1964. godine održava na saborištu – otvorenoj pozornici i tradicionalno počinje izvođenjem Mokranjčeve "Himne Vuku“ i podizanjem zastave sabora.

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je njegovanju uspomene na život i djelo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Centralni program se tradicionalno održava u septembru u Vukovom rodnom mjestu Tršiću kod Loznice. Dio programa se realizuje u Loznici, Beogradu i obližnjem manastiru Tronoša, mjestu ranog Vukovog školovanja.

Prvi Vukov sabor je održan davne 1933. godine, kao mala, lokalna manifestacija, da bi vremenom dobijao na masovnosti i raznovrsnosti sadržaja i od tada nije održan jedino 1941. i 1944. za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Himna Vuku" u izvođenju grupe pjevača KUD "Karadžić" i hora Gimnazije Loznica
Danas Vukov sabor traje nedjelju dana i sastoji se od predsaborskih dana, koji obuhvataju predstave, izložbe, koncerte i književne večeri, i od završne svečanosti, koja se održava u Vukovom rodnom Tršiću.

Program Vukovog sabora obuhvata tematske izložbe, pozorišne predstave, koncerte, književne i filmske večeri, promocije knjiga i slične priredbe.

Organizatori sabora su Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i grad Loznica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc