Vicekonzul Milinko Špica
Vicekonzul Milinko Špica
ČIKAGO
- Krajišnici poreklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Dalmacije, Like, Bosanske Krajine i drugih krajeva koji danas žive u Čikagu i okolini obeležili su jubilej – 15 godina postojanja Udruženja krajiških Srba „Prelo“. Na svečanosti, koja je 9. septembra 2017. godine održana u sali srpskog Sabornog hrama u Čikagu, više od 150 organizacija i pojedinaca primilo je zahvlanice za doprinos u razvoju Udruženja i pomoć u očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa srpskog naroda u Americi. Priznanja su im uručili sadašnji i bivši predsednik „Prela“ Duško Čučković i Petar Kutlić, kao i potpredsednik Ljubinko Špegar.

- U deceniju i po našeg postojanja održali smo niz manifestacija, od zabavnih, sportskih, humanitarnih i zavičajnih druženja pa do komemoracija stradalim Srbima u nedavnim ratovima. Kroz naš rad želimo da očuvamo krajišku kulturu i običaje, kao i, što je za našu tradiciju karakterističo, međusobno pomaganje. Naše udruženje je uputilo više od 100 donacija kako u Zavičaj, tako u Srbiju, Republiku Srpsku, a pomagali smo srpska udruženja i pojedice i ovde u Americi. Učestvovali smo obnovi srpskih hramova i manastira u Hrvatskoj, pomagali smo povratničke višečlane porodice, invalide rata i civilne invalide, talentovanu decu, srpska i krajiška kulturna i prosvetna društva, izdavačku delatnost vezanu za Krajinu, folklorne grupe i druge. Sve to ostvarili smo zahvalјujući podršci brojnih pojedinaca i organizacija. Zahvalјujući svima njima naša Udruženje je omasovlјeno i organizaciono ojačalo, rekao je tom prilikom predsednik UKS „Prelo“ Dušan Čučković koji je istakao dobru saradnju sa Srpskim društvom „Kordun“ iz Toronta i organizacijom „Srbi za Srbe“.

Otac Savo Bosanac
Otac Savo Bosanac
I ovom prilikom organizovano je prikuplјanje pomoći za rad Ansambla narodnih igara Pododbora SKD „Prosvjeta“ u Vojniću na Kordunu, a prikuplјani su i potpisi da Srednja škola u kanadskom gradu Hamiltonu dobije ime po Nikoli Tesli.

Zahvalnica je dodelјena i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu koju je primio vicekonzul Milinko Špica. U ime dobitnika zahvalio se otac Savo Bosanac starešina hrama Svetog Jovana Krstitelјa u čikaškom naselјu Belvud.

- Trajno napuštanje domovine nosi sa sobom mnoga iskušenja i opasnosti, opasnosti zaborava i gubitka nacionalnog obeležja, kulturnog nasleđa, običaja i jezika. Pričajte svojoj deci kakvi su nam koreni i od kuda su došli ovamo. Čuvajte korene, čuvajte svoje „Prelo“. Budite najbolјi ambasadori našeg naroda u ovoj zemlјi, pred vašim komšijama, pred prijatelјima Amerikancima. Nјihovo poštujte, a sa svojim se ponosite, poručio je otac Bosanac.


Udruženje krajiških Srba „Prela“ sa više od 200 aktivnih članova najveća je organizacija krajiških Srba u Americi i jedna od najbrojnijih organizacija Srba u Čikagu. Za njihove manifestacije uvek se traži karta više. Tako će biti i 14. oktobra 2017. godine na sledećoj manifestaciji koju organizuje ovo Udruženje a to je Čikaška kestenijada koja se po sedmi put održava na crkvenom imanju Homer Glen nedaleko od Čikaga.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc